Общината да подпомогне с 5 000 лв. следването на Самуил Николов в авиационени университет в САЩ ще решава Общинският съвет

0

 

С 5 000 лв. да бъде подпомогнат Самуил Николов за покриване на част от таксата за обучението му през академичната 2023/2024 г. в американския авиационен университет „Ембри – Ридъл“ ще решават съветниците от Велико Търново на заседание в края на този месец.

Талантливият болярин е възпитаник на Природо-математическата гимназия в старата столица и е едва вторият българин, приет да учи космонавтика в САЩ. Самуил вече е стипендиант на НАСА, а за Космоса мечтае от дете. През 2015 г. той изкарва едноседмично обучение в Измир, а по пътя към мечтата си влага труд и непрекъснато се усъвършенства. Освен това е и отличен плувец. Има редица постижения в програмирането, осемкратен национален шампион по плуване е, както и вицешампион на България в категорията „мъже“ за миналата година. Има над 150 медала от национални и международни плавни срещи, но мечтата му е свързана с космонавтиката и астронавтиката. От няколко години работи съвместно с НАСА, „Спейс Екс“ и Международната космическа станция по създаване на уеб платформа.

Приет е в престижния университет с най-високата стипендия, но тя не покрива разходите за обучение, която е 65 000 долара и не е по силите на семейството му. В цялата сума влиза таксата за обучение, за общежитие, храна, учебни материали и консумативи, транспорт и т.н.

Младият търновец е написал мотивационно писмо до кмета на Велико Търново, с което обяснява пътя към сбъдването на мечтата си.

„Обръщам се към Вас, за да му подкрепите към осъществяване на мечтата ми да изстрелям ракета в Космоса от България, както и да участвам в опитите на човечеството да опознае Космоса“, пише Самуил. Към момента той разчита на подкрепата на още две фондации и две фирми.

Към писмото си той прилага писмо и от университета в САЩ, както и дългът списък с постиженията си.

Освен с учение, спорт и музика Самуил се занимава активно и с доброволчество. Бил е президент на ученическия съвет на ПМГ, както и капитан на отбора по лека атлетика в гимназията в 8 и 9 клас. Младежът е и двукратен златен медалист от националния фолклорен конкурс на НУИФ „Филип Кутев“.

Ако съветниците от Велико Търново одобрят помощта в размер на 5 000 лв., тя ще бъде отпусната от бюджета чрез Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“.

Снимка: кадър БНТ

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *