октомври 3, 2023

„Дон Жуан“ на великотърновския театър взриви от аплодисменти зала 1 на НДК в София

0

Операта „Дон Жуан“ на великотърновския театър взриви от аплодисменти зала 1 на НДК в София. С бурни и продължителни овации многобройната публика, изпаднала в еуфория след финалните акорди на спектакъла, щедро възнагради блестящото изпълнение на солисти, хор, балет и оркестър на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. С мегаоперата на Моцарт МДТ безапелационно демонстрира своя творчески потенциал на престижната столична сцена.

Премиерата на най-известната опера на Моцарт на софийска сцена аплодираха заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин, народните представители проф. Костадин Ангелов, Димитър Николов, проф. Андрей Чорбанов, които поднесоха и кошници с цветя.  Артистите от великотърновския театър поздрави и министърът на културата Кръстю Кръстев, който също изпрати кошница с цветя.

„Открихме нов оперен театър в България. Забележителна постановка с гъвкав и отзивчив оркестър, блестящи солисти, пълноценен балет и хор, талантлив и енергичен постановъчен екип! Поздравления и благодарности!“. Това сподели след спектакъла известният български композитор, диригент и общественик Пламен Джуров, който е професор по дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“.

Висока оценка за цялостното представяне на великотърновския театър поставиха домакините от Националния дворец на културата. „Съвременен, нестандартен и вълнуващ беше „Дон Жуан“ на Музикално-драматичен театър  „Константин Кисимов“. Популярната в цял свят опера на Моцарт беше представена в един интересен и модерен спектакъл, който освен с прекрасна музика, впечатли и с талантливи изпълнители, ефектна сценография, костюми и хореография, смели режисьорски решения, 3D ефекти и много настроение“, написаха те в своята фейсбук страница и отправиха с покана към директора на МДТ Васил Вълчев театърът отново да гостува на представителната национална сцена.

С грандиозния спектакъл „Дон Жуан“ в Зала 1 на НДК екипът на Музикално-драматичния театър участва в 54-ото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Диригент на продукцията е Георги Патриков, а режисурата е на Петко Бонев. В спектакъла участват блестящи гласове от България, Сърбия и Гърция заедно със солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“. 3D мапингът за спектакъла е подготвен от Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип на „Дон Жуан“ участват още Ася Стоименова, която работи над сценичния дизайн и костюмите, концертмайсторът Мария Павлова, хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова.

След премиерата в София екипът на театъра ще представи „Дон Жуан“ на 22 юни в Плевен. С това заглавие великотърновския театър ще участва и в Летния оперен сезон „Сцена на вековете”, като спектакълът на крепостта „Царевец“ във Велико Търново е на 21 юли от 21 часа.

Снимки НДК – София

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *