октомври 4, 2023

С красива музика и ярко артистично присъствие в „Бал с маски“ започва фестивал „Сцена на вековете“

0

 

 

С красивата музика на Джузепе Ведри и ярко артистично присъствие в „Бал маски“ на 8 юли от 21,00 ч. ще стартира осмият Летен оперен фестивал Сцена на вековете“ във Велико Търново.  На живописната сцена на историческата крепост  Царевец, под палката на именития маестро Иван Кожухаров,  Държавна опера Бургас ще представи история, разказваща за светостта на чувствата, вплели своята гибелна сила в една тъжна приказка за любов, ревност и изкупление.

Тайнства, заговори, вътрешни борби, изкупление – всичко това, като красив музикален разказ за силата на чувствата, ще изградят в запомнящи се образи  великолепните солисти в спектакъла. Тенорът Валерий Георгиев, който се отличава с мек тембър и стабилност във вокално отношение, влиза в ролята на благородния Рикардо. В образа Амелия – разкъсващата се между любовта и дълга, ще се превъплъти великолепната солистка на Бургаската опера Йоана Железчева. Именитият баритон Марян Йованоски ще бъде честолюбивият Ренато. Чудесното сопрано с колоратурни височини на гласа Мария Цветкова-Маджарова влиза в ролята на Оскар. Даниела Дякова ще бъде мистериозната и гадателка Улрика.

Публиката ще стане свидетел на заплитането на съдбовни възли и разплитането на човешки съдби. Постановката на Вердиевата опера, посредством иновативните режисьорски решения на доц. д-р Александър Текелиев, ще разгърне целия си драматичен блясък на откритата сцена на Царевец.

Програмата на „Сцена на вековете“ 2023 ще продължи на 15 юли с един интересен и впечатляващ прочит на любимото оперно заглавие „Тоска“ на Пучини на Държавна опера Стара Загора.  Седмица по-късно, на 21 юли, ще е премиерата на открито на най-новото заглавие от репертоара на великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“- операта „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт.

По традиция, на сцената в крепостта Царевец ще бъде представено и българско класическо заглавие. Този сезон това ще е историческата опера на Парашкев Хаджиев „Лето 893“ на 29 юли.  Спектакълът на Русенската опера е посветен на 1130 години от Преславския църковно-народен събор и историческата кулминация на покръстването на българския народ.

Опера в танц по музика на Верди, Пучини и Белини ще е спектакълът „Опера diva“ на Пловдивската опера, който ще може да се види на крепостта Царевец на 12 август. С комичната опера „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети във фестивалната програма на 24 август ще се включи Варненската опера. Музикалният сезон на Царевец ще завърши на 2 септември с грандиозна гала вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

Три са заглавията в фестивалната програма за детска и младежка аудитория „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“. На 10 юли на голямата сцена на Царевец великотърновската балетна школа „Класика“ ще представи танцовата приказка за деца „Снежната кралица“, В Летния театър на града на 19 юли ще е спектакълът „Тайната градина“ на Виргиния балет, а на 12 септември Бон-бон Мюзик ще гостува с постановката „Вълшебната корона“  по музика на Стефан Димитров.

В съпътстващата програма на фестивала е мултимедийният концерт „Властелинът на пръстените“ на Симфониета Враца (22 юли),  хитовият концерт „ABBA Symphony“ на Плевенската филхармония (1 август) и рок операта „Есмералда – Парижката Света Богородица“ в изпълнение на Държавна опера Стара Загора (26 август). И трите заглавия ще се играят на в Летния театър на Старата столица.

Летен оперен сезон  „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата.

Билети за всички заглавия от фестивалната програма се предлагат в мрежата на Eventim.bg и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *