октомври 4, 2023

Бивш морски капитан е притежател на една от най-големите колекции на народни носии в България

0

Огнян Иванов и съпругата му Мира за пореден път се включиха в Националния фестивал на шевицата, който се проведе в Самоводене

Бивш морски капитан е притежател на една от най-богатите колекции на народни носии в България.  Огнян Иванов от Варна, който по професия е капитан на кораб и години наред е кръстосвал надлъж и на шир морските и океански ширини, се е посветил на хобито си да събира автентични костюми от всички краища на България и землищата на родината ни зад граница. Сърцатият родолюбец и съпругата му Мира Иванова за пореден път се включиха в Националния фестивал на шевицата, който тази година се проведе в село Самоводене и чийто организатор е Славян Стоянов и фондация „История в шевици“.

Когато слязох от кораба, със съпругата ми започнахме да ходим на различни походи в планината. Всяка вечер по поляните или край огъня се извиваха кръшни хора, а на мен сърцето ми играеше до полуда, разказа за „Болярски новини” Огнян Иванов. През 2014 година двамата се записали на курсове за народни танци, после започнали да посещават и съборите в Жеравна. С огромно вълнение и радост се сдобили със собствени национални костюми, започнали постепенно да събират и колекция от автентични облекла.

Огнян Иванов не може да каже колко точно са експонатите в сбирката му, но признава, че окомлектоването на цял костюм е трудно нещо. Обикновено завършен сет от народна носия има само в музеите, затова събираме част по част пълното облекло, споделя колекционерът. И със смях описва ужаса, който изпитва от всеки молец в дома си, защото летящите твари са най-големият враг на старите естествени тъкани.

На фестивала в Самоводене той представи ревю от своите носии и престилки, а на малък щанд посетителите можеха да видят е автентични образци на везбеното изкуство от поли и ръкави от женски ризи.

Самоковски, кюстендилски и ихтимански  мотиви, дупнишки  ошвици, части от габровски сокай,  софийски свиленици бяха част от безценното богатство на семейство Иванови, което видяха посетителите на фестивала.

Огнян и Мира Иванови не пропускаха и нито едно хоро на хоротеките, които се провеждаха по време на феста, като демонстрираха завидно майсторство във владеенето и на най-сложните стъпки.

 

На 24 и 25 юни на площада пред Народно читалище „Извор-1873“ село Самоводене се проведе Петото издание на Национален фестивал на шевицата.  Неговото подзаглавие тази година беше „Хлябът в българската обредност – общият символен език с везбата“. Организатор на събитието е фондация „История в шевици“.

Събитието т. г. съвпада с 150-годишнината на  НЧ „Извор-1873“ в село Самоводене, като двете  институции обединиха усилията и с изключителната подкрепа на Община Велико Търново направиха  един запомнящ се празник на българската везбена култура.

Богата програма предложиха организаторите на фестивала на гостите, дошли от цялата страна. Посетителите видяха  над  12 изложби: на шевични фрагменти, накити и аксесоари към традиционното българско облекло, битови възглавници, на престилки,  фотографски изложби, класическа картинна изложба с маслена техника,  работилници – за изработка на бижута с бързосъхнеща глина, басмаджийница и специалното участие на работилница „Седянка“ в работилница за любителите на везбеното творчество.

Освен всички танцови школи и самодейни състави, на сцената бяха представени ревюта на автентични носии, ревю на реплики на носии и ревю на съвременни облекла с мотиви от шевици.

В събота имаше и семинарна част с представяне на етнографски материали и книги.

В Самоводене за гостите на фестивала беше отворен за посещение етнографският музей „Маслянкови и синове“, както и храмът  „Света Ирина“.

Дванадесет професионални фотографа снимаха  събитието, като с техните фотографии  пред Община Велико Търново ще бъде експонирана изложба с уловените мигове.

Всичко това се случи с изключителната подкрепа на Граждански инициативен комитет „Обединение за Самоводене“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *