септември 23, 2023

Велико Търново отбелязва Петровден с изложба, военен ритуал и екскурзоводски тур

0

default

 

 

Църквата музей „Св. св. Петър и Павел“ ще приема посетители безплатно на 29 юни

 

Във Велико Търново ще бъде отбелязан големият християнски и летен празник Петровден  – 29 юни, в почит на светите апостоли Петър и Павел. Програмата, организирана от Общината по инициатива на кмета Даниел Панов ще се състои в църквата музей „Св. св. Петър и Павел“ в подножието на крепостта Царевец.

В 9,00 ч. в храма ще бъде отслужена празнична Пресвета литургия. В 10,30 ч. ще бъде открита изложбата „Археологически материали от манастирския комплекс „Св. св. Петър и Павел“, включваща експонати от фонда на Регионален исторически музей Велико Търново.

В 11,00 ч. ще се проведе военен ритуал. В знак на признателност цветя ще бъдат положени на Мемориала в памет на избитите през 1394 година 110 български боляри, на въстаниците от 1598 година и 1686 година и на покойниците от манастирския некропол.

В 11,15 ч. е началото безплатен екскурзоводски тур, който включва музейните църкви „Св. св. Петър и Павел“ и „Св. Иван Рилски“, както и Шишмановата баня.

Програмата за Петровден се организира в партньорство с Великотърновска Света митрополия, Регионален исторически музей и НВУ „Васил Левски“. През целия ден /29 юни/ църквата „Св. св. Петър и Павел“ ще приема безплатно посетители.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *