октомври 4, 2023

Народният представител Людмила Илиева: Кодексът на труда не отговаря на съвремието

0

 

 

Депутатът от ПП-ДБ Людмила Илиева участва във Велико Търново в работна среща със строителния бранш, организирана от областното представителство на Българската строителна камара. Основна тема бяха многобройните проблеми в сектора, задълбочавали се в условията на форсмажорни външни и вътрешнополитически обстоятелства, служебно управление, инфлация и липса на приет държавен бюджет.

В перото за капиталови разходи на новия бюджет да бъдат заложени средства за индексация на договорите в строителството, настояват от Камарата. У нас има разработена Методика за индексирането им, която от бранша оцениха като добра. Те обаче настояват и за правилник за нейното прилагане, тъй като към момента е с по-скоро пожелателен характер.

Единствено Министерски съвет може да предлага Закон за държавния бюджет, затова Людмила Илиева се ангажира да проведе среща с министъра на регионалното развитие, на която да изложи аргументите на бранша. „Ще заостря вниманието също и на колегите си в бюджетната парламентарна комисия и в комисията по регионално развитие“, заяви Илиева. Великотърновският народен представител изрази надежда да се намерят средства в условията на ангажимента за 3-процентов бюджетен дефицит и сподели мнението си, че „затягането на колана“ няма да стане за сметка на капиталовите разходи.

Людмила Илиева 

Сред останалите искания на предприемачите са облекчени условия за достъп до пазара на труда у нас на работници от трети страни, извън ЕС. В момента подготовката на документите на такъв  човек отнема около 4 месеца, а гладът за работна ръка в строителството е сериозен, споделиха представители на местните фирми.

„Още в  предходното Народно събрание внесохме такъв законопроект“, информира Людмила Илиева и допълни: „За съжаление, заради краткия живот на предишния парламент, законопроектът не успя да види дневен ред. Сега отново ще се заемем с тази задача, за да се реши проблема, който днес и вие поставяте“. Народният представител информира също, че отново актуално бе и предложението на ДБ от миналия мандат, за въвеждане на електронна трудова книжка. Сега вече то е прието, а това значително ще облекчи и работещите, но и самите работодатели.

Кодексът на труда е на по-голяма възраст от повечето участници в срещата, отбеляза юристът и народен представител Людмила Илиева:

„Затова и толкова много е допълван и изменян, и въпреки това не може да бъде съвсем адекватен. Глобално погледнато, е нужно едно разумно, всеобхватно и търпеливо изясняване какво точно трябва да съдържа един изцяло нов Кодекс на труда. За да отговаря, както на съвремието със съвсем новите професии, които вече съществуват, така и на целта, работникът да бъде стимулиран сам да повишава квалификацията си, за да е полезен за себе си, работодателя и обществото“.

На срещата бе споделена и необходимостта, която в бранша виждат от един отделен Закон за строителството, който  да обхваща целия процес на проектиране, строителство и надзор.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *