септември 23, 2023

Седем блестящи заглавия и богата съпътстваща програма предлага фестивалът „Сцена на вековете” от 8 юли до 2 септември

0

Седем блестящи заглавия са включени в тазгодишното издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете” във Велико Търново. Осмото издание на мащабното културно събитие тази година ще се проведе от 8 юли до 2 септември на откритата сцена на крепостта Царевец.  Постановките от богатата съпътстваща програма ще бъдат представени на сцената на Летния театър.

Организацията и подробностите за цялостното провеждане на фестивала представиха заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Общината Нелина Църова и артистичният директор на фестивала маестро Владимир  Бошнаков.

Фестивалът ще бъде открит официално на 8 юли със забележителната постановка на Държавна опера – Бургас „Бал с маски” под диригенството на Иван Кожухаров.

На 15 юли на сцената на царския дворец ще се представи Държавната опера в Стара Загора с прочутата „Тоска” на Джакомо Пучини.

След невероятния успех, който пожъна в Зала 1 на НДК в София, великотърновският театър се включва и в програмата на фестивала на 21 юли с операта на Моцарт „Дон Жуан“.

Исторически сюжет е в основата на операта „Лето 893” на Държавна опера – Русе, която ще бъде на 29 юли.

„Опера DIVA“ по музика на Верди, Пучини и Белини ще представи на 12 август екипът на Държавна опера – Пловдив

На 24 август във Велико Търново ще гостува Театрално-продуцентски център – Варна с най-новия си спектакъл „Дон Паскуале”.

За пръв път в рамките на фестивала гостува и Музикалният театър „ Стефан Македонски” в София с пищния си спектакъл „Гала вечер на оперетата и мюзикъла”, а зрителите ще му се насладят на 2 септември.

Продължава и традицията  в рамките на фестивала „Сцена на вековете” да се провежда поредица от  спектакли с участието на деца „Поглед към бъдещето”.  Децата не  се изявяват само за техни връстници, а за цялата публика и това се случва много рядко, подчерта Нелина Църова. Тя припомни, че постановките на децата са едни от най-посещаваните и винаги са възторжено аплодирани от публиката.

Танцовата приказка за деца „Снежната кралица” ще представят на 10 юли възпитаниците на Балетна школа „Класика” – Велико Търново, които ще танцуват на сцената в крепостта Царевец.

На 19 юли в Летния театър е танцовият спектакъл на Виргиния балет „Тайната градина”. „Поглед към бъдещето” продължава на 12 септември с мюзикъла на „Бон-Бон Мюзик” – София „Вълшебната корона” също в Летния театър.

Много атрактивни и интересни за и проявите от съпътстващата програма.  Мултимедиен концерт по музика ва Хауърд Шор в изпълнение на Симфониета – Враца ще пренесе зрителите във вълшебния свят на „Властелинът на пръстените”.

Милица Гладнишка и Люси Дяковска ще влязат в ролите на солистките от легендарната група АББА в концерта ABBA Symphony  на Плевенската филхармония. Хитовете на световно известните певци ще огласят Летния театър на 1 август. На 26 август на цената в крепостта Царевец ще бъде представен един от най-играните мюзикли в света „Есмералда – Парижката света Богородица”. Рок операта на Рикардо Кончанте е на Държавна опера – Стара Загора.

Заместник кметът Нейко Генчев припомни, че именно заради фестивала „Сцена на вековете” и не по-малко престижния форум „Арбанаси самър мюзик” на Велико Търново беше присъдено престижното звание – печат на Европейската фестивална асоциация. Меморандум за отличието е бил връчен на 24 април в испанския град Жерона по време на Конгрес на Европейската фестивална асоциация. Велико Търново е вторият град на Балканите след Белград, който е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа”.

Признанието е задължаващо, защото се ревизира на всеки три години, същевременно дава много перспективи пред града. Велико Търново ще има собствен  раздел в платформата festivalfinder.eu с милиони потребители по целия свят, допълни Генчев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …