септември 23, 2023

Антична мода, пазар на роби, сватба и зрелищни битки включва програмата на фестивала „Нике -играта и победата“ 

0

На 15 юли 2023 г. ще е шестото издание на фестивалът „Нике -играта и победата“  в античния град Никополис ад Иструм край с. Никюп, община Велико Търново.

В съботния ден за любителите на античната история ще има възстановки на римски ритуали, антична мода, пазар на роби, гладиаторски игри, демонстрации на римско и варварско въоръжение и възстановки на битки от периода на римо-дакийските и римо-готските войни. Римска кухня, изработката на накити и украшения, монетосечене и грънчарство ще бъдат показани в традиционния занаятчийски пазар.

Участниците в събитието ще пресъздадат съдебен процес, германска сватба и музика от епохата, а на свързания с античния град християнски мисионер Улфила ще бъде посветена специална научно-популярна лекция.

В различни възстановки ще се включат над 80 участници от сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“-София, Група за късноантични възстановки „Dux Anticae“-Свищов,  Сдружение “Багачин – Foederati“-Лом, Гладиаторската школа „Ludus Lupercalis“-Ямбол, Проект „Тервинги“-Ямбол  и свободни реконструктури от страната. Специален гост от чужбина ще е групата „Asociatia За любителите на историята и археологията по време на събитието  ще има и две пешеходни обиколки с беседи в археологическия резерват от 11,3 и 14,30 часа ,  водени от д-р Иван Църов, дългогодишен  проучвател на Никополис ад Иструм.

Достъпът до Археологически резерват „Никополис ад Иструм“  и до фестивала „Нике – играта и победата“  на 15 юли ще е свободен.

За улесняване на посетителите препоръчителният автомобилен маршрут до резервата е през с. Ресен и с. Никюп.

 

Програма

10:30    Откриване на фестивала

10:45   Римо-дакийски войни: демонстрация на екипировка, бойни построения

11.00   Битка между римляните и варварите

11.30   Животът в римския град: робски пазар

12.00    Гладиаторски игри

12.20    Антична мода

12.40    Делото на Улфила

13:10    Ръкополагане на хорепископ

13:40-14:30     Научно-популярна лекция за Улфила, игри с публиката и демонстрация на антични настолни игри

14:30    Римско-готските войни и заселването на готите в Мизия

15:30    Германска сватба

16:00    Съдебен процес

18:30    Концерт на Дуо „Ксана“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …