септември 23, 2023

За пръв път след 110 години историческият храм „Св. св. Петър и Павел“ във Велико Търново беше огласен от Света литургия (СНИМКИ)

0

За пръв път от 110 години в исторически храм „Св Петър и Павел“  във Велико Търново беше отслужена Света Божествена литургия. Това се случи днес, когато православната църква почита деня на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Програмата, организирана от Общината по инициатива на кмета Даниел Панов, се състоя в църквата музей в подножието на крепостта Царевец.

След приключване на литургията в предверието на храма беше открита изложбата „Археологически материали от манастирския комплекс „Св. Св. Петър и Павел“, включваща експонати от фонда на Регионален исторически музей Велико Търново. Находките са открити от проф. Хитко Вачев и проф. Николай Овчаров по време на дългогодишните им проучвания на манастирския комплекс.

В двора на църквата се проведе военен ритуал. В знак на признателност бяха положени цветя и венци на Мемориала в памет на избитите през 1394 година 110 български боляри, на въстаниците от 1598 година и 1686 година и на покойниците от манастирския некропол. Пред мемориала се поклоника кметът Даниел Панов, заместник-областният управител Станислав Николов, представители на институции, граждани и много туристи.

Програмата приключи с безплатен екскурзоводски тур по музейните църкви „Св. Св. Петър и Павел“ и „Св. Иван Рилски“ и Шишмановата баня.

Програмата за Петровден е организирана от Община Велико Търново, в партньорство с Великотърновска Света митрополия, Регионален исторически музей и НВУ „Васил Левски“. Днес през целия ден църквата „Св. Св. Петър и Павел“ приема безплатно посетители.

Манастирският комплекс е изграден със средства от съпругата на Иван Асен II.

Ана Мария. Когато Търново пада под турско робство Свети патриарх Евтимий е прогонен от Патриаршеския комплекс на Цаверец и се установява тук, разказа заместник-директорът на Регионалния  исторически музей доц. д-р Миглена Петкова.  Основната  задача на Св. Патриарх Евтимий е била да запази светите мощи, между които и тези на Св. Иван Рилски. Сведения учените черпят от различни писмени средновековни източници, както и от проучванията на  професорите Хитко Вачев и Николай Овчаров, които провеждат разкопки в комплекса повече от 15 години.

Църквата „Свети Петър и Павел” е сред най-посещаваните обекти на  РИМ, като особен интерес проявяват туристи от Германия и Франция, посочи доц. Петкова.

 

Проф. Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет във ВТУ:

„Светите апостоли Петър и Павел са учители на Вселената”

„Светите апостоли Петър и Павел са учители на Вселената, така ги наричат в църковните песнопения, тъй като те са благовестници на Христовото учение. Свети Петър е избран лично от Спасителя да бъде пръв сред апостолите и благовестител сред юдеите. Свети апостол Павел е избран по-късно от възкръсналия и възнесъл се Христос. От гонител на християните той става един от най-всеотдайните вестители на неговото учение.

Мисията на двамата апостоли е огромна, те извършват изключително просветно дело, пътуват много, основават църкви, служат, привличат нови християни, кръщават. Общото е не само в тяхното дело, но и в тяхната мъченическа смърт. Те отдават живота си за вярата и за Христос в един и същи днес.

Днес почитаме деня на тяхната кончина и като ден на тяхното небесно тържество, на тяхното просияване в слава на царството Христово. Затова смъртта не е страшна, а е преминаване от тленното към вечното и безсмъртното. Затова днес празнуваме славата на двамата първовърховни апостоли.

Апостол Павел е оставил и невероятно наследство в Новия завет на Библията като послание към новосъздадени църкви. Той проповядва любовта като основна добродетел затова го наричаме Апостола на любовта.

Днес празнуват много именици. Имената на светите апостоли са почитани в много родове и семейства. Празникът им е голям , защото е важно децата да бъдат кръщавани на силни светци, а  св. св. Петър и Павел са точно такива.“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …