октомври 5, 2023

Общината търси нови начини за финансиране на Експозиционния център и целия терен на бъдещия градски център

0

 

 

„Към днешна дата цялостната концепция на Община В. Търново за създаване на атрактивна зона за конгресен и културен туризъм, в това число и проектът за Експозиционен център продължават да са приоритет. За реализация се търся нови начини на финансиране. Има интерес от банки и други институции, но за сега ще спестя подробности“.

Това заяви кметът на Велико Търново по повод питане от общинския съветник Елена Чамуркова по темата. Припомняме, че проектът за Еспоцентър, който търновци нарекоха „Ноевият ковчег“ остана на трупчета, след като в края на 2021 г. местните парламентаристи не разрешиха кредит от над 6 млн. лв. за него, а количествено-стойностната сметка за строежа на сградата показа, че за нея ще трябват 25 млн. лв.

Въпреки това общината не се е отказала от намеренията си, увери кметът. Към момента се изготвя задание за нов Общ Устройствен План на част от община В. Търново, тъй като сега действащият е морално остарял. При изготвянето му територията на Старото военно училище ще е приоритет за градоустройствено планиране, което е първата стъпка към реализиране на инвестиционни намерения, заяви още д-р инж. Панов.

„Продължавам да твърдя, че града има нужда от Експозиционния център като туристическа привлекателна дестинация, а туризмът е сектора, даващ съществен дял от брутния вътрешен продукт на общината“, заяви още Даниел Панов и добави, че е възможно реализиране на публично-частно партньорство за терена от 180 дка.

„Тази територия, макар и в момента да е запустяла е една гаранция, както за развитие на общинските приоритети при наличие на средства и, или външно финансиране, така и огромен икономически ресурс, гарантиращ ликвидността на общината като стопански субект“, подчерта още кметът.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *