Форум „Българският дух през вековете“ ще се проведе за три дена на Раювските поляни. Маестро Йордан Камджалов ще изнесе концерт

0
 Форум “Българският Дух през вековете” ще се проведе за три дена  на поляните в село Раювци в Еленския балкан. Изключителен духовен заряд имаше събитието миналата година.В това издание фениксът на Българския дух ще ни поведе към Забравеното в нашата история, обреди, обичаи, музика. Затова и темата на тазгодишния форум е “Епопея на Забравеното.”, съобщават организаторите от „Портал 12“
Раювският кромлех в село Раювци – Перлата на Еленския балкан, отново ще ни приюти и там отново зорко ще ни наблюдава от своя мемориален пост защитникът на Вярата, Рода и Правдата – Вълчан войвода, и всяка дума ще тежи на мястото си.
Тази година форумът ще е тридневен и освен лекции ще има и своята практическа част, в която ще тъчем заедно, ще месим обреден хляб, ще играем обредни хора, ще пишем на глаголица и ще се научим как да работим с родословното си дърво.
Каним и децата на Форум “Българския дух през вековете” със специална детска програма, която ще протече под наслов “Четирите стихии”. Заедно с опитни педагози и майстори, децата ще се потопят в магията на буквите, шевиците, глината, танците, водата и ще се слеят с природата, посочват организаторите на събитието.
В три поредни дена  – на 7, 8 и 9 юли, ще търсим заедно отговорите на следните въпроси:
Кои са изгубените кодове на древните българи?
Кое е древното космическо послание на българите?
Кой е непознатият Захари Стоянов?
Кои са диарбекирци и защо тяхната саможертва е увековечена?
Какво ни нашепват вплетените шевици и символи в българските тъкани?
Какво е обредност в хляба и как се замесва обреден хляб?
Кои са ритуалните хора и какво ги отличава от останалите български народни танци?
Как се прави родословно дърво и в какво се крие силата му?
Освен всичко това, ще играем Паневритмия и ще насладим и на богата артистична програма с театър и кино под звездите, концерт на маестро Камджалов и Хор „Музикална лаборатория за човека“, Танцово фолклорно преживяване с танцов състав “Творецът в мен”. Форумът ще завърши край фестивалния огън в музикално общение “Единение в Любовта” с музикантите Братя Якъбови, Сестри Апостолови и Константин Кунчев.
Цялата програма на събитието, лекции, концерти, прожекции вижте тук: https://forum.portal12.bg/
ВАЖНО: Събитието е с вход свободен , но е нужно да направите регистрация от тук: https://bit.ly/3UUceve
При възникнали въпроси относно събитието може да получите повече информация на телефон 0877 12 77 12.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *