октомври 4, 2023

Великотърновецът Георги Дочев стана вицешампион по карате на два континента

0
Президентът на карате клуб „Калоян“ сенпай Георги Дочев се състезава на 10-тото Европейско първенство по годжу-кай карате, което се проведе тази седмица в слънчева Италия. В дисциплината „кумите“ за ветерани той се пребори с участници от цяла Европа и Африка за сребърната купа. В първата си среща Георги Дочев надви опонента си с 6:3, във втората противникът му се предаде, а в третата отстъпи след оспорвана битка с опонента си от Чехия, който се окичи със златото. „Просто беше по-добър от мен, човек трябва да е обективен, но все пак се чувствам страхотно, защото смятам, че постигнах голям успех!“, споделя новия вицешампион.
42-годишния Георги Дочев тренира карате със своя сенсей Петрозар Шолев вече 31 години. Има 2-ри дан WKF и 1-ви дан в стила „годжу кай“, в който сега спечели титлата „вицешампион“.
В живота той е бизнесмен и баща на две деца, но въпреки многото си ангажименти, винаги намира време и за усърдни тренировки в залата. „Спортът е много голяма част от живота ми. Научил ме е и все още ме учи на много. Карате не е просто бой, не случайно се квалифицира като „изкуство“. Това е голямо и сериозно първенство, готвих се много сериозно за него, а чувството да се качиш на стълбичката с българското знаме в ръце е неописуемо. Безкрайно съм благодарен на моя треньор – сенсей Шолев“, разказва Георги.
Нашият боец успя да повтори успехът на своя сенсей Петрозар Шолев, който през 2007-ма завоюва същата титла на кумите в категория „ветерани“.
Георги Дочев и Антон Василев, също представител на КК „Калоян“, бяха единствените състезатели от България . Василев участва в престижното първенство и въпреки, че не спечели титла, също се представи отлично.
Форумът се проведе под патронажа на сейко-шихан Гоши Ямагучи – президент на IKGA (Интернационална асоциация по годжу-кай карате до), както и вицепрезентите Инго ди Йонг за Европа и Питър Брандън за Африка.
Освен първенството, там се провежда и изключително престижен семинар, по време на който българските състезатели, редом със сенсей Петрозар Шолев и сенпай Виктор Георгиев, също треньор в КК „Калоян“, взимат активно участие. Там те тренират с наследника на създателя на този стил – Гоши Ямагучи, който е носител на титлата Сайко-шихан и е президент на Японската и Световната Годжу-Кай организации, а негов единствен официален представител в България е шихан Петрозар Шолев.
„Вече около 50 години се занимавам с карате, това е моят живот. Винаги за мен е вълнение и удоволствие да съм част от подобен форум, още повече, когато моите бойци печелят такива престижни титли. Със своето постижение сенпай Георги Дочев доказа, че и без да е професионалист, всеки трениращ в нашия клуб, може да се представя страхотно в спорта. Георги имаше периоди, в които не тренираше активно годжу кай, но има душа на боец и го доказа.“, коментира шихан Петрозар Шолев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *