октомври 5, 2023

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на празник в село Балван

0

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на шестото издание на празника на баницата в село Балван. Събитието преминава под надслов „Баницата в делник и празник“ и се радва на голям интерес от жители на няколко съседни области.

Поздравявам ви за организацията и затова, че с подобни празници пазите и предавате на поколенията българските традиции, обичта към фолклора и изконните добродетели като трудолюбие и гостоприемство се обърна Йотова към местните хора. Тя аплодира изпълненията на местните фолклорни таланти от Народно читалище „Нива – 1898“, разходите се из центъра на селото, където лично опита и поощри част от вкусните кулинарни произведения.

Гости на колоритния празник бяха още областният управител инж. Георги Гугучков, кметът на община Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, кметове на населени места, представители на различни институции и граждански организации.

С думи на благодарност за добрата организация към балванчани се бърна и кметът на Велико Търново.

След концертната програма и разходката официалните гости посетиха църквата „Св. Иван Рилски“,  където запалиха свещички за здраве.

В тазгодишното издание на празника специално жури ще оценява близо 100 баници, които се представят в различни категории. За многобройните посетители имаше освен традиционната баница, мекици, щирници и спаначници и някои  екзотични предложения като баница с морски дарове, гъби и различни видове мезета.

Организаторите са подготвили много награди, сред които за най-малък и най-възрастен участник, за най-иновативна баница, както и специална награда на Кмета на село Балван.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *