МОН не изключва вероятността да отпусне средства за ремонт на преливника на басейна във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

0

След приемането на Бюджет 2023 и след преглед на остатъците за капиталови разходи в системата на висшето образование на първото полугодие на годината е възможно да бъде проведен разговор между Министерството на образованието и науката и ръководството на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ за съдбата на басейна във висшето учебно заведение. Вероятността МОН да отпусне част от средствата, нужни за ремонт на преливника на съоръжението, не изключи ресорният министър проф. д-р  Галин Цоков. Отговорът му дойде след парламентарен въпрос, зададен от народния представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов. Припомняме, че в рамките на парламентарен контрол Николов попита какви са възможностите за предоставяне на целеви средства за неотложен  ремонт на плувния басейн във ВТУ и за поемане на част от разходите  за пускането му в експлоатация.

МОН винаги е подкрепяло образователните институции, включително в частта инфраструктура. За съжаление ресурсът, с който разполагаме за капитално строителство и ремонти в размер на 5,6 млн. лв. на годишна база, е недостатъчен за нуждите на всички над 30 държавни висши училища. От друга страна, всяка година от определени икономии в едни или други направления в бюджета на МОН има преструктуриране, което се насочва към строителство и ремонти. За 2022 г. сумата е 600 хил. лв. През 2019 г. с постановление на Министерския съвет на ВТУ са отпуснати 965 хил. лв. за ремонт на спортния комплекс с басейна. МОН поиска допълнителна информация от ВТУ, в която е посочено, че плувният басейн е пуснат в експлоатация през септември 2022 г., но след появата на повреда в преливника е спрян, припомни проф. Цоков.

Благодарен съм на проф. Цоков за добронамереното отношение. Смятам, че ако МОН продължи да подкрепя държавните университети, ще ги направи по-конкурентоспособни, репликира Димитър Николов.

С пускането на басейна ще бъде отстранен парадокс, който засяга не само студентите във ВТУ, но и цялата спортна общественост във Велико Търново. В учебния план на 455 студенти от ВТУ, които се подготвят в педагогическия профил на обучението по физическо възпитание и спорт, са включени като задължителни дисциплини плуване, методика на обучението по плуване и спортно усъвършенстване на плуването. Отделно от това, в учебните планове на всички студенти, по изискване на Закона за висшето образование, са заложени 120 часа по физическо възпитание и спорт, при които те могат да избират от 15 вида спорт, сред които е и плуването. От друга страна, обществеността във Велико Търново неведнъж е поставяла въпроса спортното съоръжение да стане достъпно за граждани.

За ремонт на преливника са необходими 60 хил. лв., а поддръжката на съоръжението възлиза на около 30 хил. лв. месечно.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *