февруари 23, 2024

С над 80 събития фестивалът „48 часа Варуша юг” става най-вълнуващото лятно събитие във Велико Търново

1

Възстановяване на атрактивен крайбрежен маршрут край Янтра, изложби на световни творци, отваряне на забравени сгради – архитектурни  шедьоври, много музика, театър, игри и веселие ще завладеят главната улица, която ще стане пешеходна за няколко часа

Над 80 атрактивни събития ще се проведат тази година по време на второто издание на фестивала „48 часа Варуша юг”, който ще се проведе от 18 до 20 август. Проявата има за основна цел да обедини хиляди хора от различни възрасти, социални прослойки и интереси, да приобщи институциите и да се превърне в незабравим летен празник на духовната и историческа столица на България.

Богатата програма на фестивала представиха Галин Попов от клуб „ТАМ”, Нелина Църова – директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново, архитект Радомир Данков и Мартина Йорданова, част от екипа на събитието.

„Фестивалът,който за втора поредна година е част от културния календар на Общината, миналата  година доказа, че е едно сериозно и интересно предизвикателство. Такова общностно събитие досега във Велико Търново не се е случвало, въпреки че е имало опити. Явно е трябвало да мине време, за да се обединим, да узреем всички за идеята и благодарение на Галин Попов и неговия екип, това е факт, посочи Нелина Църова. Тя припомни, че  миналата година събитието се е радвало на огромен интерес от страна на великотърновци и на гости от страната и чужбина, а сега програмата е още по-богата, което прави проявата акцент в културния календар на Общината за цялата година.

Според арх. Радомир Данков голямата тема, която обединява всички събития, е формирането на архитектурна чувствителност, а  един от инструментите е социализирането на архитектурното, културно  и природно наследство в града ни.

Пешеходен тур по един забравен през годините, но много интересен маршрут, ще отведе посетителите на фестивала по крайбрежните красоти на Янтра. Великотърновци като че ли свикнахме да гледаме реката отдалеч, а тя е важно място за града ни и предлага невероятни възможности за разходка и отдих, сподели арх. Данков. Организаторите на фестивала  с помощта на Общината започват разчистване и възстановяване  на пряка пътека, която свързва ул. „Крайбрежна” и пространството около паметника на Асеневци, като разстоянието може да бъде извървяно за около 10-15 минути. Пешеходният тур ще ечаст  от мащабно изследване сред специалисти и посетители за възможностите на крайбрежното пространство във Велико Търново.

Две много красиви стари сгради, изградени в стил сецесион, но отдавна хлопнали врати, ще бъдат отворени през двата дена, за да приютят събития от програмата. Това са емблематичният Йонов хан на края на ул. „Опълченска”,  и лична фамилна къща срещу Бейския мост под Царевец. В двете сгради ще бъдат представени интересни изложби.

Една от целите на фестивала е да бъдат популяризирани стари, красиви сгради, които по една или друга причина са изключени от социалния живот на града, като по този начин бъде провокиран интерес към тяхното възстановяване, коментира арх. Данков. На срещата в Йоновия хан ще бъде представен сборник с фотоси и разкази на бездомници, които са се били настанили в него, в дискусията ще участват собствениците на обекта, архитекти, граждани и представители на НИКН. Целта е диалог и партньорство за евентуално реставриране и трансформиране на сградата, допълни арх. Данков. Лекции и презентации на архитекти и урбанисти също са част от програмата.

За пръв път събитие ще има в храма „Свети Никола”, където ще се проведе концерт с църковни песнопения, като по този начин и църковната институция се приобщава към фестивала.

И друг храм ще стане обект за проява, това е разрушената църква „Свети Спас”, където Арт група „Дупини” ще организира атрактивна прожекция на фотоси от вътрешността на красивата църква, преди да бъде напълно разрушена. Това ще се случи вечерта в събота, за да бъде още по-силно въздействието на кадрите.  Преди това пространството за пореден път ще бъде почистено от бурната растителност.

Няколко изложби ще са сред акцентите на културната програма на фестивала. Едната проява ще е изложба в галерия  Heerz Tooya и последващ пърформанс на световноизвестния великотърновски художник Михаил Михайлов, който представи страната ни на Венецианското биенале.

В галерия „Наратива” ще бъде показана пространствена  инсталация на Калоян Илиев Kokimoto,който е  възпитаник на ВТУ и е сред водещитеартисти на модерното изкуство у нас. Сонвонателят на галерията Ганчо Ганчев – Гана  пък ще покаже своето творчество в в галерия 1m² изкуство

В Американски колеж „Аркус”  Гана и неговият колега Глоу  ще изпълнят проект  „3С2 –знание, свобода съвършенство”. Те ще изрисуват оогромна инстлация с графити върху пространството на баскетболното игрище в училището .

Друго важно събитие ще е първото представяне на Триенале на съвременно изкуство на Източните Балкани от световно известния куратор Снежана Кръстева

На пет сцени на открито ще се изявяват различни групи, като за пръв път ще има и сцена на площада пред  Царевец. Една от чаканите изяви там ще е на маестро Максим Ешкенази и Михаел Филева, които ще изпълняват саундтраци от български и американски филми. Музиканти, певци, театрали и танцьори ще изявят и на сцените край плажа на Янтра, на панорамната  площадка, до Административния  съд  и на Самоводската чаршия.

Плажът на Янтра, който беше възстановен  миналата година специално за фестивала,  остава едно от притегателните места за посетителите и тази година. Спорт, музика, игри за малки и големи ще има там през всичките дни на феста.

Велико Търново и този август ще има възможността да се порадва на така жадуваната пешеходна зона. Макар и за няколко часа  от 20 до 23 ч. в събота, ще бъде затворена за движение главната улица от Паметника на обесените до Царевец. Миналата година това предизвика голямо одобрение и радост както сред великотърновци, така и сред гостите на феста, защото пътната артерия се превърна в пространство за разходка, музика, танци, срещи и веселба.

Стотици доброволци и институции обединяват усилия за да се осъществим фестивала и това е показателно, че сме на прав път, каза Галин Попов. Тоъй подчерта, че най-важното е изграждането на доверие между отделните жители на квартала, гостите, домакините и институциите. Фестивалът не е самоцелно  събитие за веселба, изкуство, плаж и лекции, а многогодишен процес, чиято цел е да възроди и да промени този район на Велико Търново, посочи Галин Попов.

About Post Author

1 thought on “С над 80 събития фестивалът „48 часа Варуша юг” става най-вълнуващото лятно събитие във Велико Търново

  1. Страхотна инициатива! Браво на организаторите и участниците! Дано да се превърне в традиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *