Стартира идеята за издигане на православен храм-параклис в Леденик

0

 

 

 

Храм-параклис ще бъде изграден в село Леденик по инициатива на кмета Антон Кръстев и църковното настоятелство при храма „Св. Георги Победоносец“. Бъдещият храм има благословията на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и ще бъде издигнат в непосредствена близост до лечебния минерален извор в селото.

В последните няколко години изворът беше облагороден по програма ПУДООС, пътят беше чакълиран, монтирани са детски и спортни уреди. Започва да се прави беседка за около 20 души, където ще се събират хора за празници и поводи. На същото място се хвърля кръста на Йорданов ден. Освен това започва изграждане на улично и парково осветление и допълнителни спортни и детски съоръжения.

За да се реализира градежа на бъдещия храм, Великотърновски общински съвет трябва да одобри предложението на кмета и настоятелството на сесия в края на този месец. Великотърновска света митрополия иска площ от около 2 дка, на която да се обособи терен за параклиса.

„Там хората едновременно със запалването на свещичка за здраве ще могат да празнуват църковни празници, да излязат на разходка с децата и внуците си, да видят природата, птиците и реката. Това наистина би могло да стане едно уникално кътче, където ще се съчетаят детски смях, ромоленето на Янтра, песента на птиците и чистотата на минералния извор. Всичко това на само 3 км от областния център Велико Търново“, коментира кметът Антон Кръстев.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *