75 години навърши легендата на горнооряховския спорт м. с. Стойчо Христов. На многая лета!

0
Легендата на горнооряховския спорт м.с Стойчо Христов отбелязва днес своите 75 години.
Изявеният борец е роден на 3 август 1948 г. в село Поликраище. С борба започва да се занимава на село при треньора Йордан Йорданов. Заради своята фигура и мускули, както и заради физическата си прилика, неговите близки, приятели и колеги го отъждествяват с друга легенда в българския спорт Боян Радев.
Когато отива да учи в София, Стойчо Христов тренира в „Локомотив“. Там става шампион по класическа борба. След като завършва образованието си, се връща в Горна Оряховица, където се присъединява към силния отбор на треньора Стефан Бурнев, но вече в стил свободна борба.
Публиката го аплодира освен на състезателния тепих, така и по участията му в народни борби, които се организират на различни места в региона. Заради своите качества и след като става втори на шампионата и в свободната борба за младежи, е влючен в националния отбор. На турнир във Варна става втори и при мъжете и му е присъдена титлата майстор на спорта. Бори се в категория до 82 кг.
След приключване на състезателната си кариера става треньор, като за известно време ръководи  мъжкия състав на “‘Локомотив’’. После започва да се занимава с юноши, от които прави много шампиони.
36 години Стойчо Христов е старши треньор на националния отбор за глухи. Негов възпитаник е Пламен Дончев – носител на медали от Олимпийски игри. През 2008 година Христов е избран от Федерацията на спортистите с увреден слух за треньор на годината.
Днес изявеният спортист получи поздравление лично от кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. „Бъди здрав, давай пример на младите и се радвай на децата, внуците и правнуците! Честит да си, а ние никога няма да забравим какво даде на борбата и спорта в Горна Оряховица!“, посочи Добрев.
Големият спортист получи поздравления и от сина си – народния представител Димитър Николов. Личност, мотиватор, лидер, авторитет – така определя баща си Димитър Николов, като му пожела здраве и да се радва на обичта на близките си.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *