Стотици пяха и танцуваха в Дебелец. Празникът на динята в Никюп събра гости от близо и далеч

0

В навечерието на Преображение Господне бе кулминацията на събитията, с които Дебелец отбеляза своя празник.

В съботната вечер стотици жители и гости на градчето се забавляваха, пяха и танцуваха на обновения централен площад.

В програмата участваха местните формации Балетна школа „Вдъхновение“, Танцов клуб „Анджи“, Танцов клуб „Белонога“, заедно с Клуб за народни хора „Болярско хоро“. Специални гости бяха Владислав Славов и сестрите Мария и Магдалена Филатови.


Кметът на Дебелец Снежана Първанова награди ръководителите на танцовите клубове „Белонога“ и „Анджи“, на детска балетна школа „Вдъхновение“. Грамоти бяха връчени също на спортните клубове по бойни изкуства и на екипа на Футболен клуб „Ботев“ /Дебелец/, където също тренират и израстват десетки деца. С персонални награди президентът на ФК „Ботев“ Георги Недев зарадва малките футболисти.


Поздрав отправи заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев. Той предаде пожеланията на кмета Даниел Панов за здраве и благоденствие и подчерта историческата и съвременната роля на жителите на Дебелец за проучването, опазването и пресъздаването на автентичните български традиции, както и за колорита на общинския културен календар.
Специален подарък за Дебелец пристигна от с. Никюп – диня, с послание за дълголетие, здраве и плодородие.

В селото пък отбелязаха традиционния празник на динята, събрал любители на сладкия летен плод от цялата страна. За жителите и гостите на Никюп бяха подготвени забавления, игри, песни и танци и концертна програма.


Поздрави отправиха заместник-кметът на Старата столица Нейко Генчев и кметът на с. Никюп Йорданка Атанасова.
В празничната програма се включиха местният танцов колектив „Тропанка“, великотърновската фолклорна формация „Плетеница“, танцовият състав на „Ресенски япрак“, както и победителката от „Гласът на България“ Стелияна Христова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *