В центъра на Велико Търново откриха изложба, посветена на ген. Сава Муткуров

0

Изложба, посветена на видния търновец и първи български генерал Сава Муткуров, беше открита в центъра на Велико Търново. На 16 пана пред Факултета по изобразително изкуство са показани снимки и текстове, отразяващи живота и дейността на достойния българин.

С тази експозиция отбелязваме няколко паметни дати от живота на ген. Муткуров, сред тях деня, в който през 1877 г. той се сражава храбро в боевете на Шипка, а впоследствие е награден с орден „Св. Анна“ III степен с мечове и произведен в чин поручик. Това посочи Венелин Иванов, председател на Комитет „Ген. Сава Муткуров”, който е инициатор на изложбата.

На откриването присъстваха членове на комитета – историкът  проф. дин Милко Палангурски, заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камаращев, ор. майор Иванка Георгиева, граждани, журналисти и др.

Изложбата ще остане експонирана и за деня на Съединението – 6 септември, в което ген. Муткуров взема дейно участие.

Заслугите на този бележит българи за историята ни са много и са безспорни, най-малкото за това, че той е първият български генерал, коментира проф. дин Милко Палангурски. Той припомни участието на великотърновеца в боевете при Стара Загора и Шипка по време на Руско-турската война, в което се включва като офицер от Опълчението, активната му дейност по осъществяване на Съединението на България и Източна Румелия, участието му в Сръбско-българската война, в Балканската война, в контрапреврата през 1886 г. и др. Ген. Муткуров е бил регент и военен министър, но за съжаление, години наред обществото ни не знаеше нищо за него, коментира проф. Палангурски.

Проф. Камарашев, който е полковник от резерва, подчерта заслугите на ген. Муткуров за модернизиране на българската войска и заяви, че благодарение на едноименния комитет, създаден във Велико Търново, името на великотърновеца отново намери своето достойно и бляскаво място в страниците на българската история.

Ор. майор Иванка Георгиева разказа за наградата, учредена от комитета, която ежегодно се връчва на курсант отличник от НВУ, който е роден във Велико Търново. Дано тази награда вдъхновява носителите й и да ги приобщава към ценностите на нашата армия, посочи тя.

От комитета обявиха, че след като през 2019 година във Велико Търново беше открит първият паметник на ген. Муткуров, втори такъв може да има и в Пловдив. Припомняме, че бюстът на генерала, дело на италиански скулптор и изработен от карарски мрамор, беше дарен от наследници на генерала и поставен със специална церемония в парк „Марно поле”. Преди това обаче великотърновският творец Денислав Сираков беше изработил по архивни снимки друг паметник. Именно този проект от комитета даряват на Общината в Пловдив, откъдето са подкрепили идеята в града на тепетата също да бъде увековечен бележитият българин.

Изработил съм дигитален модел по специална триизмерна технология,  който може да бъде принтиран на 3 D принтер в  размер, съобразен с избраното пространство, и който после да бъде отлят от бронз, посочи Сираков.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *