септември 23, 2023

Лекари от Велико Търново са замесени в мащабна схема за източване на милиони левове от НЗОК за помощни средства за инвалиди

0

Полицията в Пловдив разкри мащабна схема за източване на средства чрез използването на фалшиви документи за медицински изделия за получаване на средства от държавния бюджет и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Измамата е свързана с предоставянето на помощни средства за хора с увреждания. Това съобщиха на съвместен брифинг районният прокурор на Пловдив Петър Петров и директорът на областната дирекция на МВР в града старши комисар Георги Чергов. До момента е установено, че за последната година са издадени 8007 протокола, по които са изплатени 5,2 млн. лева. По случая за задържани осем души, от които петима лекари, участвали в експертни комисии.

Трима от лекарите са от Пловдив, двама са от Велико Търново. Организаторът на схемата е пловдивски доктор, ортопед.  При разпитите лекарите, взели участие в комисиите, са декларирали, че не са считали, че правят нещо неправилно.

Схемата започнала да действа през юли 2022 година, когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането ѝ. Тези промени изискват лицата с различна степен на инвалидност да минават лекарски прегледи, които да установят необходимостта от получаване на помощни средства. Тогава в Пловдив е създадено дружество, което е принципал на Медицински център със седалище в София, разказа прокурор Петров. В него имало четири експертни комисии, съставени от по двама лекари – ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична. Управителят на центъра, който започнал да издава протоколи, притежавал две дружества и магазин за помощни средства. Данните на лица, които имали нужда от тези средства, се набавяли чрез дистрибутори в цялата страна, които посещавали Домове за възрастни хора и Домове за хора с увреждания.

сн. БТА

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …