Кръговото кръстовище на „Беляковско шосе“ ще е готово до 19 декември. В началото на следващата година тръгват електробусите

0

Още една лента на изхода от „Беляковско шосе“ към кръстовището в посока „Метро“ е единствената промяна, която се прави в проекта  на новото кръгово кръстовище на „Беляковско шосе“ във Велико Търново. Тази лента ще позволява на автомобилите директно да продължават на запад, без да влизат в самото кръстовище.

Кръстовището, което се изгражда в момента, ще канализира движението в определени платна. Всичко по него е мислено и преценявано дълго време. Там няма да се създават „тапи“, напротив, движението ще бъде облекчено. Това заявиха днес заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, инж. Динко Кечев, директор на Дирекция СУТ в Общината, Мариела Цонева, директор на Дирекция „Проекти и програми“ и представители на екипа, реализиращ проекта.

Кръстовището ще е готово до 19 декември, когато е окончателният срок за приключване на големия проект за интегриран градски транспорт на стойност 12,6 млн. лв.. Той включва две нови кръгови кръстовища, два буферни паркинга, електробуси, светофарни уредби, ремонт на бул . „България“, изграждане на електронни табла за автобусите и др.

Според проф. Камарашев козметични промени са се налагали по всички проекти досега, освен това е важно и мнението на гражданите, но те трябва да бъдат по-активни в обществените обсъждания. И ние самите искаме по-бързо да приключват ремонтите, но причината не е предизборната кампания, увери проф. Камарашев.

Инж. Кечев уточни, че трафикът на „Беляковско шосе“ е изчисляван по време на пандемията, а сега ситуацията е доста по-различна, затова се налагат някои промени в строителството. Компютърни симулации показват, че автобус и камион могат да преминат без проблем през кръстовището, както и че т.нар „остър“ завой няма да създава проблеми.

Два светофара ще регулират движението в посока изток-запад и ще позволяват по-лесно завиване към кварталите.

От Общината коментираха, че в района на „Петрол“ се изгражда нов безплатен паркинг за 20 коли, плюс три инвалидни места, а безразборното паркиране по улиците ще бъде прекратено. В бъдеще се планира и още един паркинг за около 100 автомобила по протежението на цялата улица „Полтава“ .

Мариела Цонева припомни, че това е първият проект на Община Велико Търново, в който има шест анекса, одобрени от управляващия орган  по отношение продължаване на сроковете, включително и за актуализация на бюджета, предвид икономическите промени. Общата стойност на целия проект за интегриран градски транспорт е 12,6 млн. лева., от които собствени средства са 1,6 млн. лв. Включва 34 договора с изпълнители и 4 допълнителни споразумения“, което е голямо предизвикателство за всички.

От началото на следващата година във Велико Търново ще тръгнат и електробусите, които са част от общия проект, от 19 декември т.г. ще заработят и информационните табла, като вече е  е приет командния център, а всички автобуси са оборудвани с GPS  .

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *