Фестивалът „Антична балканска земя“ започва утре в Павликени

0

На 2 и 3 септември 2023 г. Античният керамичен център в Павликени ще стане естествена сцена на петия фестивал „Антична балканска земя“, а официалното откриване ще е на 2 септември от 10:30 часа. Античният фестивал ще отведе публиката на пътуване към античното минало на региона чрез изключително вълнуващата и богата програма, която ще продължи два дена.

Посетителите ще станат свидетели на епични битки, ритуали и жертвоприношения, ще имат възможност да опитат две емблематични исторически напитки – медовината и меденото вино Conditvm paradoxvm, както и вино от региона, ще се запознаят с античната кухня, мода, въоръжение, музика и игри. Традиционните за обекта керамично производство и традиции ще бъдат възродени от талантливи майстори грънчари, а фестивалът обещава и още забавления и изненади.

Акцентът тази година ще бъде поставен върху залеза на Античния керамичен център в края на 3 век н.е. – средата на 4 век н.е., когато античната вила с производствен център е нападната от готски племена от север и унищожена, а огънят в пещите й завинаги загаснал. Този драматичен период ще бъде представен от две групи за исторически възстановки – „Антична Тракия” и  „Ситалк”. За любителите на историята и археологията по време на събитието  ще има и пешеходни турове с беседи, водени от екскурзоводите към Исторически музей – Павликени. Изпълнение на балетна школа „Грация” от гр. Горна Оряховица ще внесе хармонична и елегантна нотка към историческата програма, а полуфиналистите от България търси талант Дуо Freija със своето неповторимо звучене, комбинация от традиционни български мотиви със скандинавски влияния, ще създават богат музикален пейзаж, който пренася слушателите в друго време и място.

Входът за събитието е безплатен, а пътят до обекта – в отлично състояние. Заповядайте и не забравяйте да донесете със себе си добро настроение, изследователски дух и усмивки!

 

Античният керамичен център край Павликени е първият в България музей на открито, който Богдан Султов (археолог в Историческия музей във Велико Търново) започва да разкрива и изследва през 1971 г.

Той ръководи археологическите разкопки в продължение на 10 години до 1982г. Керамичният център, който се състои от вила от римската епоха (т.н. вила рустика) и производствен център за керамична продукция, е съществувал и функционирал от края на 1 век н.е. до средата на 3 – началото на 4 век н.е. Това, което прави римската вила край Павликени уникална и единствена по рода си, са разкритите, отлично запазени и експонирани пещи за строителна и битова. Проучени са над 50 пещи, които потвърждават тезата, че тук е произвеждана керамична продукция не само за нуждите на местното население, но и с цел търговия. Произведения на местните ателиета са откривани във военния лагер Нове, в административния градски център Никополис ад Иструм, в много от селищата на провинциите Долна Мизия и Тракия, в някои от градовете на провинция Дакия, дори на Кримския полуостров.

( Наличието на множество грънчарски пещи и работилници, намерената в тях продукция и инструменти на старите майстори, предоставят възможността да се проучи античното керамично производство. То представлява дълъг и сложен технологичен процес, обезпечен от естествените находища на подходяща пластична глина в района.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *