септември 23, 2023

Акушерка от търновската болница подаде молба за напускане заради 997 лв. основна заплата

0

 

 

„Отказвам да получавам унизително заплащане за труда си“, така обясни молбата си за напускане Милена Манова, акушерка от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Жената обяви решението си в социалната мрежа обидена от ниското възнаграждение – 997 лв. основна заплата – за една от най-дефицитните специалности в здравния сектор. Ето част от мотивите й:

На 40 г. реших, че ще уча за акушерка, защото тези специалисти липсват поголовно в държавата ни. Четири години редовно обучение, близо 100!!!!! текущи изпита, 4 държавни изпита, огромен труд, напрежение, лишения и умора, овенчани на финала с диплома и най-прекрасната “работа” на света-в Неонатология. Нарочно работата е в кавички, защото за мен това е призвание! Горя и се вълнувам, и страдам, и съм щастлива всеки ден, въпреки че вече над пет години я работа. Но днес подавам молба за напускане. Не заради умората, не заради стреса, не заради отговорността да се грижиш и да връщаш към живота най-ценното за всеки един от нас-детето му…. а заради факта, че отказвам да получавам унизително заплащане за труда си(997 лв основна заплата).

Манова избира този начин да протестира, тъй като няма право на ефективна стачка и молбата ѝ за напускане е единственият начин „да “събуди” обществото и работодателя си“.

„… няма да свърши света ако аз не работя в Неонатология. Но до няколко месеца или години такава няма да има в областната болница, защото след мен не идва никой… И няма и да дойде за подобна заплата. Мога да пиша до утре какво представлява само една моя смяна…, но няма смисъл. Докато всички ние неглижираме дълбоките проблеми на здравеопазването, ни чакат тежки дни.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …