Близо 3 000 великотърновци изясниха здравноосигурителния си статус през лятото

0

Над 9 000 жители на Велико Търново и областта посетиха салона за обслужване на клиенти в териториалната дирекция на  НАП в старопрестолния град  през трите летни месеца. Това е с 1000 повече в сравнение със същия период на 2022 година. Повече от 800 от тях са поискали издаване на персонален идентификационен код (ПИК), за да ползват Портала за електронни услуги на  приходната агенция. Притежателите на ПИК и електронен подпис могат да се възползват от над 165 онлайн услуги, напомнят от НАП.

Близо 3 000 от клиентите са посетили салона за обслужване през юни, юли и август, за да получат информация за здравноосигурителните си права. В териториалната дирекция наблюдават, че през летния период посещаемостта в салона е интензивна, защото много великотърновци, които живеят в чужбина, се прибират по това време на годината и се възползват от възможността да проверят здравния си статус.

Срокът за внасянето на здравните вноски  е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от НАП. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права, припомнят от приходната агенция. До 31 юли размерът на здравно-осигурителната вноска беше 28,40 лв., а от 1 август – 31,20 лв.

Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез „Здравноосигурителен калкулатор“, който е със свободен достъп в Портала за е-услуги на НАП.

Повече информация за плащането на здравните вноски може да се получи на интернет страницата на НАП, в офисите на приходната агенция, на телефона на „Информационния център“: 0700 18 700 или на имейл: infocenter@nra.bg .

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *