септември 23, 2023

Великотърновци се поклониха пред плащеницата на св. Петка Търновска

0

 

 

 

Плащеницата на св. Петка Търновска пристигна във Велико Търново. Тя бе посрещната с военна рота от НВУ „Васил Левки” в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ от кмета на старопрестолния град Даниел Панов и от великотърновския митрополит Григорий.

Церемонията бе уважена от заместник областния управител Валентин Михайлов, председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, заместник кметовете на старата столица и стотици граждани, които дойдоха да запалят свещ за здраве и да се помолят на покровителката на Търновград.

Пристигането на плащеницата във Велико Търново става възможно с благословията на румънския патриарх Даниил и на румънския митрополит Теофан, със съдействието на русенския митрополит Наум и представителя на Българската православна църква в Румъния Кирил Синев, както и в сътрудничество с Ивайло Маринов от посолството на България в Букурещ.

Преподобна Параскева Епиватска, известна още като Света Петка Българска или Търновска, е живяла през 10-11 век след Христа. Цар Иван Асен II пренася мощите й в столицата Търновград, където се съхраняват близо два века. През 1641 г. тленните останки на Света Петка са положени в митрополитската катедрала в Яш, Северна Румъния.

Плащеницата на светицата ще се съхранява в Катедралния храм „Рождество на пресвета Богородица” във Велико Търново.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …