септември 23, 2023

Детски работилници за везба и плъстене, и безплатни посещения в музеи ще има на 16 и 17 септември по случай Европейските дни на наследството 2023

0
На 16 и 17 септември 2023 г. Регионален исторически музей-Велико Търново ще се включи в Европейските дни на наследството под надслов „Европа, общо наследство“.
В събота, 16 септември, отворен за свободни посещения ще е музей „Сарафкина къща“, а от 10,00 до 13,00 ч. за малките посетители ще има работилница за везба и плъстене – „Тъкани и шевици – красота, която радва душата“. Традиционните занаяти ще бъдат представени от Ивелина Митева – майстор по везбарство , член на клуб по „Битова култура“ към Народно читалище „Надежда 1869“ и Яни Митев – представител на младото поколение везбари.
Участниците в работилницата ще се включват в „сухо плъстене“ на жива вълна и ще се запознаят с българска бродерия, по мотиви от експонати на Регионален исторически музей – Велико Търново. Всеки ще има възможност да изработи собствен сувенир, за спомен от досега си с „живото наследство“.
Същия ден по предварителна заявка ще може безплатно да се посети и Исторически музей -Килифарево, където чрез богат документален, снимков и веществен материал се представя най–ранната и средновековна история, епохата на османското владичество и Възраждането, материалната и духовна култура на местното население.
На 17 септември, неделя, от 9,00 до 17,30 часа отворен за безплатни посещения ще е музей „Констанцалиева къща“ в Арбанаси, в който е представен арбанашкия бит от края на XVII век
Всяка година през септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в дните на наследството – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 200 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …