Земеделски производители започват масови протести, ще затварят пътища, магистрали и гранични пунктове срещу вноса на украинско зърно у нас

0

Земеделски производители от цялата страна започват безсрочни протестни действия. С тежка техника и земеделски машини те ще блокират възлови пътища, магистрали и гранични пунктове.  Решението за това беше оповестено днес, след среща на представители на браншови организации в Арбанаси.Земеделците се обединиха срещу решението на правителството и Народното събрание  да падне забраната за внос на украинско зърно у нас.

Протестните действия започват от 18 септември – понеделник.

Припомняме, че забраната за внос на украинско зърно в България падна с гласовете на 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе беше наложена по-рано тази година от Европейската комисия по искане на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия. Срокът й изтича на 15 септември, освен ако не бъде удължен.

Министър-председателят Николай Денков заяви в сряда, че отмяната на забраната за внос от Украйна  ще намали цените на основните хранителни продукти. Той заяви, че правителството ще поиска от ЕК финансови компенсации за земеделските производители и за подобряване на инфраструктурата.

Министърът на земеделието Кирил Вътев се мотивира с макроикономически показатели, които показват, че не е толкова притеснително България да не удължи забраната за внос на зърно от Украйна.

Предприети са мерки за завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди и т.н., каза Кирил Вътев пред депутатите.

Представителите на земелския бранш реагираха веднага  и заявиха, че очакват в протестите да се включат над 1 млн. души, сред които производители, служители, работници и техните семейства. На заседанието в  Арбанаси беше приета и декларация с конкретни искания, като основното  от тях е депутатите в Народното събрание да прегласуват решението си за отпадане на забраната на внос на украйнско зърно. До края на деня или утре декларацията ще бъде изпратена  до МЗ.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите заяви, че секторът настоява за продължаване забраната за внос на украинско зърно – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

„Настояваме още за въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна“, посочи още Проданов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *