септември 23, 2023

С богата програма и съпътстващи събития Велико Търново става център на честванията за 115-ата годишнина от обявяване Независимостта на България

0

Главната улица се превръща в артистична пешеходна зона. Николина Чакардъкова ще води Голямото търновско хоро

С богата програма и съпътстващи събития във Велико Търново ще премине националното честване на 115-ата годишнина от обявяване Независимостта на България. Едно от най-големите държавнически събития в новата история на България ще бъде отбелязано в продължение на няколко дена, а кулминацията на тържествата е на 22 септември. Програмата представиха днес заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев и Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново.

Организатори на събитията са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски“, Регионален исторически музей, Великотърновска Света митрополия и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“.

Тържествата започват  на 21 септември, четвъртък, с Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите. На старинната уличка от 9 до 23 часа ще има целодневни концерти, пърформанси, хепанинг. Фестивалът ще продължи и през следващите дни.

В 16,30 ч. по главната улица на Велико Търново ще премине дефилир на участниците в ХVІ Международен фестивал на военните оркестри, а официалното откриване на фестивала е в 17 ч. пред МДТ „Константин Кисимов“.

Празникът на 22 септември започва с празнична Света литургия в храма „Свети 40 мъченици“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, с участие на квартет „Ангелски гласове“.  В 9 ч. ще е водосветът и поръсването на бойното на НВУ „Васил Левски“, както и на знамената на държавни и общински институции в двора на църквата, а след това на историческия хълм Царевец в 10,30 ч. ще бъде военният ритуал по издигане на националното знаме на Република България.

На Пирамидата на Независимостта на Царевец  ще бъдат поднесени венци и цветя, след което празничното шествие ще тръгне от там  до паметника „Майка България“, където в 11,30 ч. ще бъдат положени гирлянди.

В 12,30 ч. пред централната поща е началото на шоу-спектакъла на участниците в 16-ия Международен фестивал на военните оркестри, а час по-късно пред Общината започва празничният концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

За децата в парк „Марно поле“ от 10 ч. до 20 ч. ще има забавни игри и много изненади. На сцената пред Общината ще се изявят формации от Младежкия дом

В 17 ч. ще започне концерт на Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. Гласовитата певица ще поведе и  Голямото търновско хоро в 18 часа.

Строеви хватки с оръжие от Представителната рота на НВУ „Васил Левски“ ще бъдат показани на площад „Цар Асен Първи“ от 19 ч., а половин час по-късно ще започне тържествена проверка, след което ще бъде излъчен спектакълът „Царевград Търнов – звук и светлина“. Вечерта ще приключи с празнични илюминации.

На 23 септември, събота от 9,15 ч. до 10,15 ч.  на жп гара „Трапезица” ще е историческата възстановка  „115 години Независимост“ – посрещане на Княз Фердинанд и свитата му във Велико Търново от царския влак „Корона експрес” и прочитане на Манифеста.

Желаещите могат да се включат в атракционно пътуване с „Корона експрес“ до Трявна и обратно по жп разписание

От 18,00- ч. до 23:00 ч. разстоянието от улица „Стефан Стамболов“ до площад „Цар Асен I” се превръща в артистична пешеходна зона „Старо Търново“ с концерти и атракции на открито.

В 2, 00 ч. е началото на  „Царевград Търнов“ – 3D мапинг спектакъл на Художествена галерия „Борис Денев“.

На 23 септември във Велико Търново ще се проведе и национална научна конференция на тема „Независимостта, нейните аспекти и институциите на България“, организирана от Висшия адвокатски съвет.

На 24 септември, неделя, от 19 ч. в Летния театър ще се проведе  концерт на звездата на латино джаза Никола Конте и джаз бенд. Входът е свободен.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …