септември 23, 2023

Земеделски производители блокираха главния път София – Варна край Шереметя

0

Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя. Десетки земеделски машини на стопани от Великотърновска и Габровска области блокираха пътя за кратко в обедните часове.  Целта на протестните действия е да кажем, че във всички браншове от сектор „Земеделие“ има проблеми, които се трупат от години, себестойността на продукцията не отговаря на изкупните цени, затова отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна допълнително ще ни затрудни, посочи Валентин Мицканов, председател на земеделска кооперация от село Самоводене.

Според земеделските производители средната изкупна цена е около 30 процента от себестойността, но стопаните са принудени да я продават така, заради задълженията към банките и доставчиците на торове и други суровини. Голям е проблемът в сектор „пчеларство“, посочи собственик на пчелин, който доскоро е бил със 70 кошера, но от две години е намалил бройката им наполовина, защото не може да продава своята продукция заради вноса на мед от Украйна. Според земеделските стопани протестите не са терористичен акт, а начин по мирен път да бъде посочен проблемът, за да се намери неговото решение.

„Фермата ми от 200 крави е пред фалит, в нея работи цялото ми семейство, сега е средата на септември, а средствата от август не сме получили още, при условие, че в момента изкупната цена на млякото е 70 стотинки, което е подигравка“, посочи Никола Енчев от лясковското село Добри дял. Според него въпреки протестите и труда на земеделските стопани, ситуацията в сектора продължава да се влошава, а най-онеправдани са малките фермери, които се нуждаят от държавна помощ.

източник: БТА, снимка: Марина Петрова

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още …