декември 4, 2023

Колорит от вкусове, аромати и багри предлага фестивалът на Самоводската чаршия (СНИМКИ)

0

Вино от киви, натурална козметика, истински мляко, мед, сирене и кашкавал, оригинални ръчно изработени сувенири могат да бъдат открити на щандовете

Колорит, багри и вкусни аромати привличат стотици жители и гости на Велико Търново на емблематичната уличка на занаятите, където от 20 до 24 септември за 12-и път се провежда фестивалът „Нощ на Самоводската чаршия”. Събитието е неизменна част от културния календар на Община Велико Търново и всяка година представя десетки творци от близо и далеч.

По традиция Чаршията е празнично украсена, като тази година невероятна атмосфера създават безброй цветни ленти над уличката.

Голям интерес предизвиква традиционната работилница за ръчно точени кори на баба Калина. Макар че сръчната майсторка от Петрич преди години отлетя за по-добрия свят, занаятът поема и показва на хората нейната дъщеря Албена Георгиева.

През 2016 година за пръв път участвахме във фестивала на Самоводската чаршия  с майка ми – познатата баба Калина. Тя направи и първата демонстрация как се точат кори за юфка. За съжаление, малко след това почина, но когато на следващата  година организаторите се обадиха, за да ни поканят, реших да не прекъсвам това хубаво преживяване, разказа за „Болярски новини” петричанката.

Албена  предлага на Чаршията и натурални продукти от киви.

Кивито е засадено в Петрич през 1978 година. През 1994 година семейството ни получи възстановени 5 дка насаждения. Първоначално  за него се грижеха родителите ни. Гледаха го за собствени нужди така, както хората си гледат овошките – сливи, ябълки, праскови. Когато те си отидоха, със сестра ми трябваше да решим какво да правим и избрахме да продължим, разказва Албена. Тя е категорична, че  българското киви е по-дребничко на вкус, но е по-вкусно от чуждоземското. За България то е зимен плод –  бере се през октомври. Първо наследничките на плантацията го предлагали само като плод, но преди четири години започнали да го преработват. Сега семейният бизнес включва производство на вино, оцет, сладко, чай и натурална козметика от киви. По думите на Албена Георгиева, оцетът е прекрасен, има по-мек вкус от ябълковия, а утайката му прави истинска оцетна гъба. Плодовото вино от киви пък е невероятно предложение за начало на вечерята, в компанията на сирена, или за завършек, с хубав десерт.

На Самоводската  чаршия  се представят още десетки производители и майстори, показващи български традиционни занаяти, биопродукти, бижута и други. Някои от изложителите  организират работилници за деца и възрастни, като правене на сапуни, свещи, бижута и рисуване с различни материали, изработка на мозайки и др.

Всеки ден. между 12:00 и 20:00 ч. във Винен дегустационен център  се провеждат безплатни дегустации на вина от региона под наслов „Романтика в чаша вино“.

Представления  със сапунени балони, концерти и магично огнено представление също радват многобройните посетители. Днес от 16,00 до 16,30 ч. по уличката ще се разходят артисти на кокили, а  в празничния 22 септември те ще се превъплътят в “Огън и лед” от 10,00 до 10,30 ч.

И за да е пълен колоритът на Чаршията, тя е обгърната от апетитни миризми на скара. Всички могат да опитат от традиционните свински ушички и телешки сърца на скара, или пък други кулинарни специалитети. Е, 300 грама от ушичките са на скромната цена от 15 лева, но пък празникът е един път и си заслужава да се опитат…

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *