декември 6, 2023

След 115 години княз Фердинанд слезе на гара „Трапезица“, за да възвести жадуваната независимост на България (СНИМКИ)

0

След 115 години княз Фердинанд отново слезе на гара „Трапезица“ във Велико Търново, за да възвести жадуваната независимост на българската държава. Това се случи чрез историческа възстановка на емблематичната гара.


В 9,30 часа князът, министър-председателят Александър Малинов и официалните лица бяха посрещнати от кмета и търновското гражданство, които с бурни възгласи посрещнаха  прочитането на Манифеста за обявяване на независимостта на България и обявяването на княз Фердинанд за български цар.


Както знаем от историята, на 22 септември 1908 г. князът и правителството пристигат с царския влак от Русе през гара Две могили в Търново, като Манифестът за обявяване на Независимостта на България е написан на ръка в самия влак.

Историческите събития бяха пресъздадени от актьори на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново и членове на Национален клуб „Традиция“-Велико Търново.
Възстановката включва и пътуване с ретро влака „Корона Експрес“ , който  отпътува към гара Велико Търново.


Атрактивното събитие е част от програмата за честванията на 115 години от обявяването на Независимостта на България и е организирано от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей, Националния военен университет и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД.
То е част от тазгодишните Европейските дни на културното наследство.

Атракционното пътуване на ретро влака с парен локомотив включва вагони от серията „Корона Експрес“ – личният вагон-салон на цар Борис III, на царица Йоана и първокласен салон.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *