декември 6, 2023

Екип с оригиналната емблема получи внукът на един от основателите на „Етър“

0

Виолетов екип с оригиналната емблема на клуба от 1924 г. получи Руен Хаджиниколов – внук на един от основателите на „Етър“ Никола Илиев. Етърци вече върнаха на екипите си оригиналната емблема в чест на стотния юбилей, като на гърба на фланелките пък е изписано „100 години: 1924-2024. Пазим историята!“

Руен Хаджиниколов и до днес съхранява архива на Никола Илиев, в който е и самият оригинал на емблемата. Тя е рисувана през 1924 г. от самия Никола Илиев, става ясно от документите в него. В първия устав на „Етър“ в чл. 59 е записано: „Официалният клубен знак е два концентрични черни кръга, от които външният по-дебел, а в средата славянската буква „Е“. За първи път емблемата е публикувана през 1961 г. в книгата на Любен Кантарджиев, посветена на „Етър“.

Никола Илиев е един от главните инициатори за основаването на МСК (Младежки спортен клуб) през 1919 г., а през 1924 г. – и на „Етър“. В продължение на 10 години пази вратата на представителния отбор. Сам произвежда и първите футболни топки на тима. Основател и на първия баскетболен отбор в града, един от създателите и на първото филателно дружество във В. Търново. Благодарение на неговите спомени дължим огромна част от информацията за първите години на клуба.

„В настоящия сезон отборът играе с първата емблема от 1924 г. на екипите си. Искахме с този жест да увековечим стогодишния юбилей, защото историята трябва да се помни и да се пази“, заяви председателят на Управителния съвет на „Етър ВТ“ Деян Куздов.

„Благодаря на ръководството на клуба и пожелавам успех на етърци. Като музеен работник продължавам в същия дух, пазя всичко, свързано с основаването на „Етър“, каза Руен Хаджиниколов и изяви готовност да предостави всички материали за експозиция през април 2024 г., когато тържествено ще бъде честван вековният юбилей на „Етър“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *