Все повече млади хора получават инфаркт и са с високо кръвно. Причината е вредният начин на живот

0
Днес отбелязваме Световния ден на сърцето. Мотото, с което тази година отбелязваме този ден е „Използвай сърцето си, за да знаеш “. Целта е да бъде насочено вниманието на хората към превенцията на сърдечно-съдовите заболявания, както и към личната и обществена грижа за сърцето и технологиите, които могат да помогнат в тяхното лечение.
Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България. В основата на намаляването им е профилактиката, за което е важно хората да обръщат внимание на своето състояние и начин на живот, напомнят специалистите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
Кардиологичното отделение на областната болница е едно от водещите в Централна Северна България. От години то е център за интервенционално лечение на сърдечно-съдовите заболявания, и тук се извършват процедури като коронарографии, пулмоангиографии и ангиография на съдове .
От няколко години отделението е и център за имплантация и на кардиостимулатори при пациенти, които се нуждаят от поставянето им при блок на сърцето.
За съжаление, обаче и тук през последните години все повече спада възрастовата граница на пациентите със заболяванията, не само като хипертония, но и такива като миокарден инфаркт.
„Дори в момента имаме пациент на 47 години, който е с миокарден инфаркт. За съжаление, напоследък има и доста по-млади пациенти от тази възраст.
А миокардният инфаркт е тежко заболяване и дори със съвременните методи на лечение той дава сериозни отражения за пациента и за неговото качество на живот “, казва кардиологът д-р Ваня Манчева.
Една от основните причини за спадането на възрастовата граници при сърдечно-съдовите заболявания е начинът на живот. Специалистът д-р Ваня Манчева напомня, че изграждането на хранителни и физически навици у децата е нещо изключително важно, за което родителите трябва да следят внимателно. В никакъв случай не бива да се подценява наднорменото тегло при подрастващите и употребата на вредни храни и напитки, които на по-късен етап биха довели до сериозни заболявания.
„Важно е хората, предразположени към сърдечно-съдови заболявания навреме да коригират възможните рискови фактори – да се намали телесното тегло, спиране на тютюнопушенето, да увеличат физическата си активност. Има и такива рискови фактори, които са некоригируеми, като фамилната обремененост и е хубаво тази хора да спазват правилата за здравословен начин на живот и да следят редовно кръвното си налягане, стойностите на холестерола и съответно да ги лекуват навреме “, подчертава още д-р Манчева.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *