декември 6, 2023

Международна конференция за дигитализация на културното наследство събра водещи специалисти в Арбанаси

0

 

Международна конференция за големия международен проект “DigiPrior: Приоритети в дигитализацията на книги, документи, фотографии и съвременни подходи за популяризиране на дигитализираните материали” се проведе в Арбанаси в края на миналата седмица. Събитието, организирано от Регионална библиотека “Петко Р. Славейков”, бе заключително за проекта и по традиция премина на много високо ниво.

В Народно читалище „Иларион Драгостинов – 1873“ в с. Арбанаси учени, преподаватели и професионалисти, работещи в областта на дигитализацията на културното наследство дискутираха съвременните тенденции в областта. Сред тях изпъкваха имената на д-р Пеер Босели (Фондация “De Domijnen”, Нидерландия) – един от ръководителите на проекта „Машина на времето – Лимбург“, най-добрата европейска практика в тази област, също д-р Коралка Шлогар (Хърватска), д-р Клаудия Шербануца и д-р Руксанда Назаре (Румъния), д-р Лале Шахин и д-р Ахмет Алтай (Турция), Тереза Амарал от Португалия и др. Много силно бе и българското участие, а интересни доклади изнесоха проф. д-р Иванка Янкова, доц. д-р Калина Иванова – директор на РБ „Петко Р. Славейков“ и други местни специалисти.

Заместник-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев поздрави участниците и организаторите на перфектен английски език (работен език за конференцията).

„На всички нас е ясно, че широкомащабната дигитализация и развиването на компютърната инфраструктура ще направят реалност идеята Европа да превърне своята история, както и своята многоезичност и интеркултурализъм в един мощен социален и икономически ресурс“, каза Нейко Генчев. Заместник-кметът на В. Търново цитира Джордж Вестерман от МТИ: „Ако дигиталната трансформация е извършена правилно, е като гъсеница, която се превръща в пеперуда, но когато е направена погрешно, си оставате само с гъсеницата“. Той поздрави всеки от чуждестранните гости на форума на родния му език.

След конференцията участниците посетиха различни културно-исторически забележителности във Велико Търново и Арбанаси.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *