Даниел Панов: Реставрацията на Трапезица продължава – кандидатстваме за южния и източния сектор

0

Община Велико Търново кандидатства пред Министерство на културата за проектиране на реставрация и консервация на разкритата археология в южния и източния сектор на историческия хълм Трапезица. Това стана ясно по време на среща на кандидата за кмет на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов с археолозите Мирко Робов и Деян Рабовянов.

Създаването на архитектурно-музеен резерват „Трапезица“ се случи именно при управлението на Даниел Панов. От неподдържана и обрасла с растителност местност историческият хълм бе преобразен, отвори врати като музеен обект през 2016-а година и оттогава посреща туристи. С новия проект посетителите ще се увеличат най-малко три пъти, прогнозират експерти в сферата на туризма.

Източната част на Трапезица е наситена с история – там са църквите №3, №4 и №14, заедно с представителна жилищна и църковна част. От години там успешно работи Мирко Робов. В съседната източна страна много от археологията също е готова за реставрация – църква №11, голям жилищен район, както и новооткритата от Деян Рабовянов църква №22.

Завършеност на цялото пространство ще придадат Южната кула и реставрацията на крепостните стени на изток и запад от нея. Така срещу крепостта Царевец ще се оформи атрактивна за посетителите експозиционна част, която ще надгради постигнатото до момента с реставрацията на църкви №6, 12, 13, туристическата алея, съвременния музей с панорамна площадка с изглед към Царския дворец и Патриаршията, Северна кула и крепостни стени, коментираха Даниел Панов и Мирко Робов.

Част от новия проект е отварянето на Източния вход на Трапезица с бърз пешеходен достъп от каменния мост. Проектира се и паркинг в подножието на моста – между църквите „Св. Четиридесет мъченици“ и „Успение Богороди

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *