700 хиляди лева за решаване на водната криза успя да договори в последните дни от мандата си Генчо Генчев

0

 

Две населени места от община Свищов ще се радват на нова ВиК инфраструктура, благодарение на активната работа до последния ден на кмета Генчо Генчев. Водната криза в свищовските села, породена от силно амортизиралата водопроводна мрежа е сериозен проблем за населението в общината, за който общинското ръководство положи неимоверни усилия и намери път за решаването му. Благодарение на договорените и подписани две споразумения с МРРБ, са осигурени средства в размер на 700 000 лева за селата Горна Студена и Червена, които ще бъдат следващите населени места, в които ще бъдат предприети интервенции, с които ще допринесе за справяне на проблема с безводието.

За село Горна Студена предстои да бъде реализиран проект  „Аварийно – възстановителни работи за реконструкция на напорен водопровод с. Горна Студена, община Свищов“ в размер на 374 000 лева.  Досега действащият напорен водопровод на селото е изграден от азбесто-циментови тръби, а вследствие на дългата експлоатация той е силно амортизиран с чести аварии  и над 52 % загуби на вода за питейно-битови нужди. След реконструкцията на напорния водопровод на с. Горна Студена, в т.ч. и необходимите съоръжения (разпределителни и събирателни шахти, шахти  изпускатели, въздушници, спирателни кранове и др.), ще се минимизират загубите на вода при довеждането на добиваната питейна вода от водоизточниците до селото, както и ще се предотвратят честите аварии на старите азбесто-циментови водопроводи.

Същият положителен резултат се очаква и в село Червена, където предстои реализирането на обект: „Аварийно – възстановителни работи за реконструкция на напорен и хранителен водопровод с. Червена, община Свищов“, на обща стойност  320 000 лева. Действащите хранителен и напорен водопровод на с. Червена също са изградени от морално остарелите азбесто-циментови тръби 125 мм и 200 мм, а вследствие на честите аварии загубите на вода са съответно 85% на вода за питейно-битови нужди, подавана към селото на хранителен и 38 % на напорен водопровод.

В резултат на инвестицията, чиито общ размер е 700 000 лева, ще се осигури оптимално използване на водните ресурси и задоволяване на потребностите от вода за питейно-битови нужди на населението на двете села.

Припомняме, че аварии оставиха без вода тези и още две села в Свищовско през лятото, а критичната ситуация доведе до бедствено положение за над 3000 души в екстремните горещини.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *