Над 200 ученици се обучаваха да оказват първа помощ на хора със сърдечен арест

0
В Световния ден за рестарт на сърцето над 200 ученици се обучаваха как да окажат първа помощ на човек, който внезапно е получил сърдечен арест .
Кампанията „Всеки може да спаси живот“ се проведе в пет български града – София, Плевен, Русе, Бургас и Велико Търново.
В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ анестезиолозите от ОАИЛ д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова разясниха пред учениците от 9 -ти до 12-ти клас как да разпознаят кога човек получава сърдечен арест и как бързо да реагират, за да могат да му окажат първа помощ.
„Много хора по света получават сърдечен арест, смята се, че около 10 000 човека в България на година получават сърдечен арест, затова е важно хората да са обучени как могат да спасят нечий живот в такава ситуация. В тези минути до идването на медицинския екип, един човек, който дори да няма медицинско образование, може да спаси живота на някого. Обучението е в няколко стъпки – първо се проверява дали може да се установи контакт с пострадалия човек, ако не може да се установи и има особено дишане, това означава, че той има сърдечен арест и трябва веднага да започнем сърдечен масаж. Другото много важно нещо е, да се обадим на 112“ , разяснява д-р Сибила Маринова, началник на реанимацията във великотърнвската болница.
В обучението се включиха гимназисти от ПМГ „Васил Друмев“, Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Американски колеж „Аркус“ и СУ „Вичо Грънчаров“. Всеки от учениците имаше възможност и на практика да изпълни сърдечен масаж върху манекен.
„Не ми се е случвало до момента, но ако попадна в такава ситуация, искам да знам как да действам. Според мен, всеки един човек трябва да знае какво да прави, ако познат или непознат изпадне в такова състояние“, казва Радарт Куенер от Американски колеж „Арукс“.
„Трябва да знаем как да реагираме в такива ситуации, защото на всеки може да се случи. Дано да не се случва, но случи ли се, трябва да можем да окажем първа помощ“, допълва Мирена Петкова, която също е възпитаник на Американски колеж „Арукс“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *