Пенко Пенков от „Възраждане“ с възрожденски плам създаде читалище във Велико Търново

0

Кандидатът за общински съветник от „Възраждане” работи отдадено за съхраняване на духовността и за развитие на културата

Пенко Пенков е сред българите, които с възрожденски плам работят за духовността и културата. Кандидатът за общински съветник от „Възраждане” във Велико Търново през 2016 година създава Народно читалище “Пламък 2016” в старата столица. „Направих го, защото съм воден от убеждението, че българските корени и българските народни традиции и обичаи трябва да се съхраняват за нашето поколение през вековете“, казва Пенков.

В рамките на читалището е създадена детска театрална школа “Пламъчета”, където на театрално майсторство се обучават повече от 15 деца и театрална трупа “ЖАР”, където с повече от 20 мъже и жени на различни възрасти той поставя и изиграват през годините повече от 10 театрални заглавия. В повечето от постановките Пенко Пенков участва лично и като постановчик, и като самодеен актьор.

Детската школа и театралната трупа са лауреати на редица награди от национални фестивали на любителското театрално творчество.

Читалището развива и певческа дейност чрез вокална група “Нежен пламък” с ръководител маестро д-р Станимир Демирев. Групата също има множество награди на национални фестивали на старата градска и шлагерна песен.

От 2018 година сърцатият великотърновец се изявява като индивидуален изпълнител и има редица награди на национални фестивали на стари градски и шлагерни песни: гр. Шумен, гр. Попово, гр. Пордим, гр. Ямбол, гр. Бяла и на фестивала “С песните на Георги Бейков ” в гр. Свищов.

Дейността му като председател на читалищното настоятелство на Народно читалище “Пламък 2016” му дава възможност да вникне в огромните проблеми на читалищата както в община Велико Търново, така и в цялата страна. Той подкрепя идеите на „Възраждане” за промяна на финансирането и в цялостната организация на читалищната дейност, за съхраняването на материалната база и кадровото обезпечаване, за да ги има тези огнища на българската духовност и за напред.

Пенко е роден през 1956 година в с. Градница, община Севлиево. Семеен е, има две дъщери. Средното си образование е завършил в Строителния техникум във Велико Търново и още от тогава животът му е свързан с този град. Висше образование има от ВИНС – гр. Варна, специалност „Икономика на строителството”, като след дипломирането си повече от две години е бил заместник-директор на строителното предприятие в Севлиево.

От пролетта на 1989 година заедно със семейството си живее и работи във Велико Търново. В периода 1990 -1992 година Пенков завършил следдипломна квалификация в УНСС – София по специалността „Мениджмънт и маркетинг”, а малко по късно и психология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Повече от четири години той е бил заместник-директор и директор на Икономическия техникум във Велико.Търново. През този период благодарение на неговитеи усилия и на екипа, с който работи, техникумът става едно от водещите училища във Великотърновския регион и в него се обучават повече 900 ученици, при 300 при неговото постъпване…

През 1996 година Пенко Пенков създава първата в Централна България Частна професионална гимназия, която трансформира в Частен професионален колеж по икономика и счетоводство. През периода на активна работа на Колежа, икономически професии придобиват повече от 200 колежани, голяма част от които продължават образованието си във висши учебни заведения.

„Всички завършили имаха пълна професионална реализация. Промените във висшето образование и най-вече създаването на професионалната квалификация “Професионален бакалавър” обезсмисли съществуването на професионалните колежи, което аз считам за една ат големите грешки в образованието и по точно в професионалното образование“, категоричен е Пенков.

Голямата страст на Пенко Пенков остава културата и духовността. През 2015 година той стартира направление “Импресарска дейност” в семейния си бизнес. От тогава и понастоящем заедно със съпругата си са договорили и организирали повече от 100 културни изяви в сферата на театъра и музиката. Защото вярва, че това е неговият принос за реално достигане на културата при хората.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *