Калина Широкова: „Яйцата и месото, произведени във фермата в Дебелец, не са опасни за живота и здравето на хората”

0
Настояваме за максимално бързо унищожаване на животните, за да спрем разпространението на болестта. Бизнесът ни е напълно съсипан, но няма оставим никого от заетите на улицата
Яйцата и месото на животните от фермата за кокошки носачки в Дебелец, в която беше регистриран птичи грип, не са опасни за здравето и живота на хората. Настояваме за максимално бързо унищожаване и загробване на животните, за да спрем разпространението на болестта и да запазим околната среда. Това заявява категорично Калина Широкова, собственик на птицеферма в Дебелец, в която беше регистрирано огнище на птичи грип.
В края на миналата седмица имахме авария в едно от халетата, причинена от токов удар, от което се получи задушаване и измиране на част от животните. Пробите за птичи грип бяха отрицателни. Четири-пет дена продължи изнасянето им, на което присъстваха доста хора и транспортни средства, проследява хронологията на събитията Широкова. Не мога да кажа дали тогава е била пренесена заразата или това се е случило по друг начин, коментира тя.
В неделя – 22 октомври, е констатирана смъртта на животни в съседно хале. От фирмата сигнализират веднага и са взети проби от ветеринарен лекар, които се оказали положителни за инфлуенца по птиците. Такива били установени и в още едно хале.
Започнахме по най-бързия начин подготовка на фермата за унищожаване на животните, за локализиране и разпространение на болестта. Увериха ни, че днес започва подравняването на площадки и очертаване на площадки за загробване. Периметърът ще бъде обезопасен с коли на полицията, ще бъдат затворени и пътни отсечки в региона. Това е изключително важно за нас, защото първата ни и основна цел е да не допуснем разпространяване на заразата. В 3-километровата охранителна зона, определена от институциите, за щастие, няма други птицепроизводители, но в региона като цяло такива ферми има много и те са с различен капацитет, пояснява Калина Широкова.
Един от въпросите, които най-силно вълнуват хората е, опасни ли са яйцата, произведени в нашата ферма, и има ли количества от тях на пазара. Категорично заявявам, че консумацията на яйца и животни, заразени с птичи грип, не са опасни за здравето на хората. Те се изтеглят от пазара с една цел – да бъде ограничено разпространението на заразата. Яйцата от фермата в Дебелец на българския пазар са много малко, основно работим на външния пазар и европейските ни партньори са уведомени. Във Велико Търново яйца от фермата в магазинната мрежа няма, незначителни количества има закупени от клиенти, които пазаруват директно от предприятието. Общият бой на продадени яйца е незначителен. Отново подчертавам, че те не са опасни за здравето на хората, категорична е Широкова .
Другото, което искам да подчертая, че ще бъде загробено и цялото количество налична тор във фермата. Не са верни слуховете, които се разпространяват, че тор от фермата в Дебелец има разхвърляна по нивите в района. От много години цялото количество тор от предприятието предаваме на фирма, която произвежда биогориво . И в момента няма количества на склад или предназначена за разпространение в околностите, категорична е Калина Широкова.
Загробването на животните ще се бъде извършено максимално бързо и по адекватен начин. Става дума за около 287 000 кокошки и 108 260 и подрастващи птици.
В халетата и целия регион ще бъдат направени две поредни дезинфекции, след което ще бъдат заредени нови партиди животни. През 20 дена ще им бъдат правени проби и ако те са нормални, ще имаме право да заредим. Това ще отнеме месеци и най-рано в средата на следващата година можем да стартираме отново. Всичко, което беше направено за седем години, откакто стартирахме бизнеса, е загубено. Тепърва ще станат ясни и колко точно са загубите за фирмата, но със сигурност те са огромни, допълва собственичката на предприятието.
Най-важно за нас сега е да не оставим на улицата 60 семейства, които са заети в производството. Лично съм гарантирала на всички, че няма да бъдат освободени и ще останат на работа, каквото и да ни коства това. Благодарна съм и за това, че всички изявиха желание да останат и да помагат, за да излезем от кризата.
Благодарна съм и на всички мои колеги от бранша от цялата страна и от Велико Търново, и региона, които непрекъснато ми звънят, за да изкажат подкрепата си и да ни дадат кураж. Никой не е застрахован от подобна беда, най-важното е сега да опазим околната среда и да спрем разпространението на болестта, казва още Калина Широкова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *