февруари 24, 2024

Участници от пет държави се включиха в международна конференция „Балканите – език, история, култура“ във ВТУ

0
Ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Димитър Димитров откри IX Международна научна конференция „Балканите – език, история, култура“, организирана от Филологическия и Историческия факултет. Темата на тазгодишното издание на научния форум е „Българският език, култура и история в балканска и европейска перспектива“.
Проф. Димитър Димитров приветства участниците и гостите в престижния форум, като отбеляза, че много се радва от приемствеността и стабилността на конференцията през годините: „Времената много се промениха – каза той – и е важно едно издание да носи точки, да бъде престижно и да бъде запазена марка на Университета и на всички участници в него. Пожелавам успех на конференцията и да излезе едно прекрасно издание след нейния край!“.
„Конференцията заема особено място в научния календар на Великотърновския университет, тъй като в основата на създаването й лежи идеята за сътрудничество между двата най-стари факултета в нашата алма-матер – Историческия и Филологическия. Благодаря на ръководството на Университета за подкрепата и на всички колеги и служители, които с готовност се включиха в организацията. Желая успех на участниците, а на гостите – приятно слушане!“, каза в словото си доц. д-р Полина Цончева, декан на Филологическия факултет.
В конференцията през тази година се включват повече от 40 участници от 15 университета и научни института от 5 държави – България, Румъния, Турция, Сърбия и Хърватска.
По традиция докладите от конференцията ще бъдат публикувани в едноименен сборник, а тематичните направления са от областите: Балканското езиково пространство и проблеми на балканския езиков съюз; Балканските литератури в динамиката на времето; Религия и всекидневие на Балканите; География на балканското образователно пространство; Балкански културен туризъм.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *