февруари 23, 2024

Великотърновска област е готова за зимния сезон

0

Областта е готова да посрещне зимата, стана ясно на заседание на Областния съвет по сигурност, свикано от областния управител Ивайло Здравков. В него участваха представители на институции и на десетте общини, които информираха за подготовката за сезона.

Директорът на Областно пътно управление инж. Венцислав Ангелов информира, че от тази нощ е въведено зимното поддържане в областта. По всички пунктове има налични пясък и сол, както и 70 т. химични вещества като помощно средство за обработка на настилките. За зимното поддържане е сключен договор с фирма „Пътни строежи“. Нужните за целия период инертни материали са 13 200 тона, като от тях половината количество се намира в асфалтовите бази в Шереметя и Русаля. В следващите няколко дни и останалите ще бъдат налични.

Инж. Ангелов и Ивайло Здравков апелираха водачите да бъдат подготвени за преминаване през Прохода на Републиката и участъка Елена – Твърдица. Те предупредиха, че  при усложняване предварително ще бъдат затваряни за опесъчаване  проблемни участъци в рамките на два до три часа, за да се избегнат по-сериозни инциденти.

Представителите на Пътна полиция, РД ПБЗН, РЗИ, РУО и на другите институции увериха, че също са в готовност за предстоящия зимен сезон.

От заседанието стана ясно, че община В. Търново има договор с „НЕЛСЕН ЧИСТОТА” EООД  за снегопочистване и зимно поддържане на улиците в града. Осигурени са 500 т. пясък и 100 т. промишлена сол, като предстои доставката на още 500 т. пясък. Фирмата разполага с 10 снегоринни машини, включително 2 комбинирани с пясъко -разпръсквателни устройства; 8 пясъкоразпръсквача; 2 фадроми, 2 комбинирани трактори със снегоринни устройства; три 20 тонни самосвални камиони за извозване на сняг. При нужда е планирано привеждане на още 1 малък снегорин за снегопочистване на тесни улици, както и на 1 бобкат.

Снегопочистването на тротоарите, спирките и стълбите в града ще се извършва ръчно и машинно от ОП “Зелени системи”.

С приоритет ще се почистват: централна градска част, І-ви район, ІІ-ри район, териториите около здравните заведения, около детските градини и училища във В. Търново. Детските и социални заведения, както и училищата в общината са готови да посрещнат сезона.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *