декември 8, 2023

Сезираха Общинската избирателна комисия за неправомерна агитация на ПП-ДБ във Велико Търново в изборния ден  

0

Общинската организация на ГЕРБ във Велико Търново чрез председателя й Деян Хаджийски сезира Общинската избирателна комисия за неправомерна пряка агитация в изборния ден – 5 ноември, от страна на ПП-ДБ. Поводът са постъпили оплаквания и подадени от граждани, че избраният за общински съветник от квотата на ПП-ДБ – Дончо Иванов Бораджиев. В сигнала, постъпил в ОИК с вх. Номер 411/05.11.2023 е посочено, че Бораджиев е изпратил и изпраща чрез sms-съобщения в изборния ден на неограничен и голям брой лица от община Велико Търново следния призив:

„Здравей, разбирам, че получаването на съобщения за гласуване е дразнещо, но наистина искам да спестя още 4 години застой и разсипия в нашия град. Предполагам, че си/сте гласували, но ако не сте, моля да подкрепите усилията ни с номер 66. Всеки глас оказва влияние и ако имаш познати ходещи за гъби и риба по време на избори, кажи им, че след вчерашния дъжд гъби и риба има и около урните : ) ! Благодаря за разбирателството и подкрепата! Хубава неделя!“

От употребените изрази за получаване на съобщения за гласуване в неделния ден – 5 ноември 2023 г., употребеното минало време на глагола „гласували“ и словосъчетанието “след вчерашния дъжд“, се установява, че става въпрос за призив за подкрепа за конкретно и директно посочен кандидат за кмет.  

Горепосочената фактическа обстановка налага правния извод, че лицето Дончо Бораджиев в изборния ден, осъществявайки действия чрез вербални политически внушения за определен кандидат, извършва фактическия състав на чл. 182, ал.4 от ИК – „Не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден“, която норма има императивен характер, а поведението на лицето е в явно противоречие с нея.

Общинската организация на ГЕРБ настоява ОИК да предприеме необходимите административно-производствени действия по установяване на нарушението и неговия автор, като ангажира съответната административно-наказателна отговорност.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *