декември 6, 2023

25 000 лева глоба, която включва и стойността на автомобила, ще плати трафикант, превозвал мигранти в багажник

0

Осъден за трафик на мигранти ще заплати и пазарната стойност на автомобила, с който е извършено престъплението, съобщиха от Районна прокуратура – Велико Търново. По досъдебно производство на РП е осъден молдовски гражданин, които незаконно превозвал мигранти през страната

С.Ф. е признат за виновен, че на 27.09.2023 г. в гр. Велико Търново, на първокласен път I-4 (Варна –  София), на отбивка на ул. „Магистрална“, чрез използването на лек автомобил „Ауди С 8“, собственост на търговско дружество,с цел да набави за себе си имотна облага, е превозвал мигранти. Това е станало по начин, опасен за живота на лицата, които са били превозвани в багажника на автомобила. Става дума за осем пълнолетни и две непълнолетни лица), на които той е помагал да пребивават в страната, в нарушение на  Закона за чужденците в Република България – без да притежават редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване, както и виза. Деянието е било съпроводено с неподчинение спрямо орган на властта –  служител в Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Велико Търново.

На С.Ф. е наложено наказание една година и девет месеца лишаване от свобода, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК е отложено за срок от четири години, както и глоба в размер на 4000  лева. На осн. чл.281 ал.4, вр.ал.2, т.1 от НК на подсъдимия  е наложена и глоба в размер на 20 900 лв., представляваща пазарната стойност на използваното за извършване на престъплението МПС, което не е негова собственост.

Делото е приключило със споразумение, одобрено от Районен съд – Велико Търново, което има последици на влязла в сила присъда.

сн. Българско национално радио

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *