декември 6, 2023

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложба на млада авторка в Полски Тръмбеш

0

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата „Етюди от малкия град“ на младата авторка Мартина Жила в Полски Тръмбеш.

В залите на Историческия музей в града се състоя представяне на книгата на хуожничката със същото заглавие, която разказва чрез графики архитектурните детайли на старите къщи в Полски Тръмбеш. Мартина Жила е на 27 години, родом от Полски Тръмбеш, а с рисуване се занимава още от детските си години. Завършила е специалност „Живопис“ във Великотърновския университет, а по-късно и магистърска степен по графика. В момента е художник на свободна практика, като същевременно се бори с болест, свързана с дистрофия на мускулите.

Привилегия е да се докоснеш до изключителния светъл свят на Мартина, каза при откриването на изложбата вицепрезидентът Илияна Йотова. Мартина Жила е истински будител, защото рисува с любов родното и българското, будители са и тези, които й подават ръка и днес са изпълнили залите на музея, допълни вицепрезидентът.

Познанството между Мартина Жила и вицепрезидента Илияна Йотова е от миналата година, когато се срещнали на изложбата на фотографката Ана Йончева “Различните деца на България“, която представя деца с различни увреждания, а целта е обществото да не бъде предубедено към тях, разказа Мартина Жила. В рамките на изложбата е била представена стихосбирка на друга млада авторка, с илюстрации от Мартина Жила.

След запознанството младата художничка получила покана и гостувала на президентската институция заедно със своята майка. Мартина показала завидно познание за картините на големите български майстори, обръщайки специално внимание на вида техника и на детайлите в картината. „Детайлът е погледът на Мартина към света, който ни заобикаля, малцина имат тази дарба“, коментира Илияна Йотова.

След това гостуване младата авторка получила задание да изработи коледните картички, които вицепрезидентът изпраща по традиция на целия дипломатически корпус и на други институции. „Отзвукът беше невероятен, всички питаха кой е авторът на прецизно изрисуваните картички“, разказа Йотова и допълни, че тази година отново Мартина Жила ще бъде автор на коледните картички, които вицепрезидентът ще изпрати.

Полски Тръмбеш се развива като истински европейски търговски център в началото на миналия век, когато през него минава железницата. В него се заселват хора от всички краища на България и всеки носи своята представа за естетика, която внася в строежа на дома си, разказа Жила. Моята цел е чрез графиката да запазя тези архитектурни детайли и орнаменти, така да „съхраня“ рушащите се къщи, и след време, тези изображения и тяхната история да бъдат повод за вдъхновение на бъдещите архитекти.

„Сигурна съм, че тази изложба ще остане в историческия музей, защото тя не показва само детайлите, тя разказва за историята на Полски Тръмбеш“, каза Йотова и допълни, че в бъдеще експозицията може да прерасне в пътуваща изложба по света. От името на президентската институция Илияна Йотова подари на талантливата художничка филигранен позлатен знак на старобългарската буква „Б“.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *