декември 6, 2023

Съмишленици призовават: Нека вълна от благотворителност да залее Велико Търново на 21 ноември – Деня на християнското семейство!

0

Съмишленици призовават вълна на благотворителност да залее Велико Търново на светлия празник Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и православната християнска учаща се младеж.

От 13 години 21 ноември се отбелязва като градски празник и Общината организира поредица от инициативи. В тях се включват училища, детски градини граждани. За втора поредна година на този ден  в ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново ще се проведе и благотворителен базар. Но като че ли все още обществото ни не  е приело същността и важността на този светъл празник, затова искаме той да достигне до сърцата на колкото може повече хора. Това заявиха днес модният дизайнер Атанас Парушев, който е и преподавател по религия в часовете за свободно избираема подготовка в ОУ „Бачо Киро“, Пенка Игнатова – директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново и Светла Иванова – секретар на Богословския факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и съпруга на отец Славчо.

За Въведение Богородично – Деня на християнското семейство приканваме всички жители на Велико Търново да подадем „Ръка, пълна с обич“ в подкрепа на сем. Мирослава и Захари Първанови, новородените им тризнаци и братче на 2 години, които са в затруднено положение, каза Атанас Парушев.  В ОУ „Бачо Киро” научили за семейството от  всеотдайните служители на Дирекция социално подпомагане – във Велико  Търново.

С усилията на родителите от випуск 2 клас ще организираме отново кулинарен базар, чрез който да съберем средства за семейството. Родители и деца ще приготвят вкусно изделие (кекс/на парчета/, мъфини, курабии, банички и т.н.) опаковано индивидуално, които ще бъдат предложени на базара в празничния ден. Ще сме щастливи да бъдем заедно в това начинание, като поканите учениците на 1-ви, 3-ти и 4-ти класове в междучасията, да закупят кулинарните предложения, които ще бъдат на цена 1 лв. Събраните средства ще дарим чрез училищното ръководство на семейството, за да бъде осигурено необходимото за четирите деца, посочи Парушев.

На 21 ноември празникът ще бъде отбелязан в Актовата зала, където ще има изпълнения на  стихове, песни, танци и  благословение за здраве и успех.

С Кулинарния базар нашата задружност и съпричастност в милосърдието сътвориха чудо миналата година! Вярваме, че заедно ще успеем да претворим любовта в добри дела и ще покажем, че  помним думите на премъдрия цар Соломон: „Не отказвай да сториш добро на този, който се нуждае, когато ръка ти има силата да го стори.“/Притчи 3:27/, посочва още преподавателят по религия.

Той и Светла Иванова припомниха библейската история на Йоаким и Анна от Назарет. Те произхождали от богати родове, имали хубав дом и много се обичали.  Раздавали на бедните, без да се скъпят. Жителите на града ги познавали като добродетелни и щедри хора, които живеят по Божиите заповеди и са пример във вярата. Но съпрузите тъгували, защото нямали деца. Всеки ден се молели горещо на Бог  за рожба и дали обещание да му я посветят.

Бог чул молитвите им и ги дарил с дете – Мария – майката на Божия Син Иисус Христос.

Празникът Въведение Богородично   разказва за влизането на Света Дева Мария в йерусалимския храм. Когато Мария навършила три години, благочестивите и родители Йоаким и Анна изпълнили обещанието си да я посветят  на Бога и оставили дъщеря си в храма – да служи на Господа и да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка. Този ден Православната църквата почита като Ден на християнското семейство.

Семейното ходене на църква на 21 ноември символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата, припомниха съмишлениците. Те призоваха великотърновци  по примера на праведните Йоаким и Анна да бъдат съпричастни  и отзивчиви в благотворителните инициативи!

Атанас Парушев посочи още, че води лични разговори с представители на бизнеса във Велико Търново, които ще се включат в благотворителните инициативи.

Пенка Игнатова припомни, че в Голямата зала на Община Велико Търново от 13 години Въведение Богородично се отбелязва  като голям  празник, който винаги е бил подкрепян от градската управа. Тази година в тържеството ще се включат четири детски градини с повече от 120 деца – „Здравец“, като водеща в организирането на спектакъла, „Ивайло“, „Иванка Ботева“ и „Ален мак“. За всички ще е осигурена почерпка и послание, подготвено от преподавателя по религия Парушев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *