декември 6, 2023

Екипът на арх. Драгомир Йосифов превърна еврейска синагога в изумителен културен център. Проектът ще се бори за приза „Сграда на годината“

0

Екипът на арх. Драгомир Йосифов от „Аморф архитекти“ ООД – Велико Търново, се включва в националния конкурс „Сграда на годината“ с преобразяването на Еврейската синагога във Видин в културен център

Инвеститор на проекта на арх. Йосифов, който е сред водещите специалисти в страната по културно-историческо наследство, е Общината в крайдунавския град.

Еврейската Синагога е паметник на културата от национално значение, разположена е в Крайдунавския парк, на пешеходно разстояние от средновековния замък „Баба Вида“. Синагогата е била втората по големина в България след Софийската, но декоративните елементи са я правели най-красивата. Архитектурният проект е дело на италиански и австро-унгарски архитекти.

Сградата престава да функционира като еврейски молитвен дом през 1950 г. Община Видин придобива собствеността й чрез дарение през 2019 г. от сдружение „Регионална организация на евреите в България „Шалом“.

След изпълнението на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център Жул Паскин“, сградата обединява функциите на музей, изложбено пространство и многофункционална зала за събития.

При изпълнението на проекта максимално е запазен автентичния вид на сградата, с пълен респект към оригинала.

Във функционално отношение сградата позволява ежедневно посещение на туристи, периодично провеждане на различни мероприятия, с фокус върху културни и обществени събития. Залата е подходяща за концерти, организиране на конференции, провеждане на научни форуми и семинари, подреждане на временни изложби. Културният център е част от туристическия ансамбъл на Видин и е с потенциал да привлича различен сегмент от потребители на културно-исторически туризъм.

31 октомври беше крайният срок за подаване на кандидатурите за участие в Националния конкурс „Сграда на година“. Журирането е от 13 до 28 ноември, а до 13 декември ще продължи гласуването за „Сграда на годината“, а на 14 декември ще се състои церемония по връчване на наградите на Национален конкурс „Сграда на годината 2023“

Проектът на арх. Йосифов е в категорията „Социална инфраструктура – култура“, където ще се бори за отличието в конкуренцията с още четири сгради.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *