декември 7, 2023

Спектакъл – магия, подари на великотърновската публика световноизвестният диригент Йордан Камджалов

0

Спектакъл – магия, подари на великотърновската публика световноизвестният диригент Йордан Камджалов. Снощи  той и артистите от Музикална лаборатория за човека – Ансамбъл, представиха в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“  във Велико Търново своя проект „Дързост“. Спектакълът се проведе с подкрепата на Община Велико Търново.

Очаквано, интересът към събитието беше голям, но едва ли някой от присъстващите на двата последователни концерта  от 17 и 19 часа, беше предполагал какви неподозирани висоти на възхищение ще изпита по  време на спектакъла.

След края на концертите публиката близо минута остана потопена в емоцията от преживяното в пълна тишина, преди да възнагради артистите с бурни и нестихващи аплодисменти. Не малко от хората не криеха и сълзите си, излизайки от залата.

Фино и деликатно докосване до едни от най-вълнуващите фолклорни образци, изключително майсторство в интерпретациите и преплитането им със съвременна музика, са само част от многопластовото звучене на спектакъла. Който много точно беше определен в анонса като „звуково-пространствен концерт-спектакъл-вдъхновение-медитация-проникновение-успение-единение, които Маестро Камджалов показва с куража, че е възможно достигането на немислимото. Дързост представя по иновативен начин стилове от aнтичността до ХХІ век, преплита импровизации и фолклорни мотиви в зоната на музикален и комуникационен риск.

We Are The World, „Ела моме, ела душо, да повечераме“ и „Евкалиптова гора“ на Ищар, „Отче наш“, „Руфинкината“, турски и испански напеви, и „Пуста младост“ преплита в омагьосващо съчетание, направено деликатно и с извънземно звучене Маестро Камджалов.

Взаимодействието и динамиката на ансамбъла сами по себе си са творчество без аналог, което всеки път изненадва и извисява възприятията до нови и неизследвани пространства. Магията на сцената се случва между креативни личности с вокални и артистични таланти, но и с много различни професии – педагог, астрофизик, музикант, актьор, културолог, художник, юрист.

„Те са велики, уникални и безпрецедентни. Състав, който участва и в записите с Лиса Джерард. Най-креативното звуково тяло, с което някога съм работил, и което изобщо познавам на планетата“, казва маестро Йордан Камджалов.

След края на спектакъла Маестрото отговори на въпроси на „Болярски новини“, въпреки че почти беше загубил гласа си заради настинка.

 

Едно изкуство, ако не може да

докосва душата, е безсмислено

 

– Маестро Камджалов, какво е основното и най-важно послание, което искате да предаде на публиката с „Дързост“?

– Посланието ми винаги е едно и също – докосването на душата на човека. Едно изкуство, ако не може да докосва душата, е безсмислено. Ние се стремим да не правим безсмислени неща. Душата заслужава най-красивото, най-истинското, на-дълбокото, най-смисленото.

– Толкова фино и съвършено докосване до фолклора има в концерта Ви, със страх ли пристъпихте към фолклорните образци?

Ние не се страхуваме, пристъпваме с огромен респект към нашия фолклор. Страхът ни е само от това, че може да не сме достойни за него и да провалим  нещо съвършено. Това е преклонение пред музиката, възхищение.  И точно това е причината да успяваме да постигнем такива резултати, да докосваме душите на хората. Наясно  сме, че с този спектакъл прокарваме нови пътеки с цялата отговорност, трудност и чест. За това трябва и много голямо смирение доверие…

– В едно ваше интервю говорите за ниските октави и колко са важни те и в живота, и в музиката. Станахме много кресливи напоследък, а толкова много нещо могат да се кажат с по-нисък глас, както направихте и Вие с този спектакъл. Ще успеем ли с ниски октави да се противопоставим на това, което ни заобикаля – злоба, алчност, агресия?

Ще успеем, ето , нашият разговор с вас дори е едно движение в тази посока. Свидетели сме на огромна поляризация, свъхсъщественото и свръхнесъщественото са подсилени. Изключително болното е подсилено, но същевременно се раждат много здрави неща. Само във време на криза могат да се родят феномени. И този спектакъл е роден в една криза, както раждането на живота от страна на майката е криза. И всички ние – пряко и непряко, участваме в този процес.

*******************************************

Йордан Камджалов учи дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София при проф. Васил Казанджиев , в Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин, в Международна академия за диригенти Allianz – Philharmonia, Лондонски филхармоничен оркестър и др. Специализира при диригенти от световна величина като Пиер Булез, Еса-Пека Салонен, сър Саймън Ратъл, Зубин Мета, Сейджи Озава, Курт Мазур  и др.

През 2005 – 2008 г. е асистент-диригент на филхармоничния хор и оркестъра на Хумболтовия университет, Берлин, и асистент към катедра „Дирижиране“ на Hochschule für Musik, Берлин. От 2006 г. е артистичен директор и главен диригент на международния ансамбъл Innorelatio, Берлин.]

През 2011 г. е избран с пълен консенсус за генерален музикален директор и главен диригент на забележителния културен център Хайделберг измежду над 150 кандидати, с мнението, че е „харизматичен музикант с изключителен талант, който би могъл да убеди всички, въвлечени в артистичните и музикални планове“. През сезон 2012/2013 и 2013/2014 г. той е и главен диригент на операта и филхармонията на Хайделберг и на Schloss Festival Хайделберг. Реализираните в неговия мандат концептуални сезони са най-касовите в историята на операта и оркестъра на града.

Авторитетното издателство „Kubon & Sagner“ отпечатва книгата „Звукови светове. Диригентът Йордан Камджалов“ на немски език с резюме на 7 езика, представяща търсенията му на единство между музика, философия и наука. Присъдена му е единодушно „Наградата на музикалната критика“ от 24th Central European Music Festival. Номиниран е за „Будител на годината 2014“ от FM+.

Световната журналистическа гилдия определят Йордан Камджалов  като най-перспективният млад диригент на 21 век – вълшебникът на пулта.

Дълбоко убеден в огромния потенциал на българската култура, през 2010 г. става съосновател и президент на Фондация „Йордан Камджалов“, предназначена да подпомага развитието на млади български творци.

През 2014 г. НАСА и МАС дават неговото име на астероид – 52292 Kamdzhalov, като обявяват, че „той свързва света на музиката с очарованието на вселената“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *