декември 4, 2023

Детският спектакъл „Ян Бибиян” с премиера във великотърновския театър

0
Невероятният палавник Ян Бибиян, дяволчето Фют и злият магьосник Мирилайлай ще оживеят на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Обичаните герои на Елин Пелин от детския фантастичен роман „Ян Бибиян“ са главните действащи лица и в новия музикален спектакъл на МДТ. Той ще бъде представен за първи път пред публика на 9 декември /събота/ от 11 часа в голяма зала на великотърновския театър.
„Нашето представление „Ян Бибиян“ е адаптация по знаменитото творение на Елин Пелин. Неговата изключителна популярност се дължи на вложените фантастични елементи в повествованието и причудливите приказни герои, които децата толкова обичат. Главното очарование е закодирано в образа на рошавия немирник Ян Бибиян. Ние ще представим пред публиката неговите лудории, съчетани със завладяващата емоционалност на героя“, споделя режисьорът на спектакъла Стефан Методиев, който автор на сценичната адаптация и текста на песните.
В постановката участват артисти от драматичния и музикалния състав, както и балетът на театъра. В образа на Ян Бибиян се превъплъщава Боян Фърцов, като дяволчето Фют на сцената ще излезе Цветелин Илчев, а злият магьосник Мирилайлай играе Кирил Милушев. В новото заглавие участват още Никол Бойчева, Георги Тодоров, Ивайло Цачев, Полина Кинова, Паола Босева, Стефания Арсова, Гинка Нешкова и Йоана Кьордимова.
Специално за спектакъла „Ян Бибиян“ музика е написал Петър Атанасчев. Хореографията на танците е на Катя Богданова, а помощник режисьор е Румяна Атанасова.
За визуалното възприятие спомагат приказните декори и ефектните костюми на художника Георги Петров, който от години живее и работи в австрийската столица Виена. С великотърновския театър го свързва успешно творческо сътрудничество. През 90-те години той е работил над сценографията на редица знакови заглавия в афиша на МДТ. Сред тях са „Феята и горският дух“, драмата „Нора“ на Ибсен, „Дневникът на един луд“ на Гогол, „Изповедта на принц Кирил“ на Михаил Топалов и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *