декември 6, 2023

Звездата на великотърновския театър Милен Колев днес щеше да празнува своите 85 години… Поклон и аплодисменти!

0
Днес се навършват 85 години от рождението на най-ярката звезда на Великотърновския театър през 60-те и 70-те години на XX век.
Актьор, преживял извисяване до върховете на българския театър и кино! А в края на живота си, стъпкан от завистта и посредствеността, завзела театъра!
Актьор – легенда! Това посочва летописецът на МДТ Иван Митев в емоционален пост в социалните мрежи.
Милен Колев е роден на 21.11.1938 г. в Разград . Като ученик в Русе участва в драматичния състав при читалище „Ангел Кънчев”. Първите му роли там са Бръчков в „Хъшове” на Вазов, Нено в „Двама са млади залюбили” на Т. Влайков, Миша от „Дом на улица „Три славея-17” на М. Добричанин.
През 1959 г. е приет във ВИТИЗ, специалност „Актьорско майсторство”, в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, асистент Методи Андонов. В учебния театър на ВИТИЗ играе Лаерт в „Хамлет” на Шекспир, Архонт в „Сизиф и смъртта” на Роберт Мерл. Като студент е избран да играе ролята на Боян Радионов във филма „Царска милост” с режисьор Ст. Сърчаджиев. Тази роля в киното го превръща звезда.
Завършва театралния институт през 1963 г. и е разпределен в ДТ „К. Кисимов”, В. Търново. Първата му роля в театъра е Радул от драматизацията „Дъщерята на Калояна” по романа на Фани Попова-Мутафова.
През 1965-66 г., Милен Колев напуска Велико Търново, защото е поканен в Народния театър-София. Там играе: Петю от „Голямото завръщане” на Ив. Радоев, в „Ригас“ от Ротас, в „Забравен от всички” на Н. Хикмет, Хирш от „Случка във Виши” на Артър Милър в Телевизионния театър.
През сезон 1966-67 г. Милен Колев се връща в ДТ „К. Кисимов” и работи тук до края на живота си. Той има невероятното щастие да бъде партньор на Елена Стефанова. Да работи с едни от най-големите български режисьори.
Ролите, които пресъздава на сцената са около 100. Ето някои от тях: Николай в „Необикновен процес” на М. Симова, Лейтенант Алварес в „Почивка в Арко Ирис“ от Д. Димов, Чудомир в „В полите на Витоша“ от Яворов, Щерю в „Я колко макове” на Н. Русев, Вандолино в „Учителят по танци” от Лопе де Вега, Жадов в „Доходно място“ на А. Островски,
Д-р Шомов в „Рози за д-р Шомов“ от Др. Асенов, Дон Жуан на Молиер, Георги в „Към пропаст“ на Ив. Вазов, Жак в „По цели дни на дърветата“ от М. Дюра, Азиз в „На къде отиваш, момиче?“ от М. Бояджиев, Борил „Балдуин Фландърски” от Р. Радков, Велизар във „Виновният“ от Д. Димов, Ветров в „Златната мина“ от Ст.Л. Костов, Ивайло в „Любовта на Адриана Орлова“ от К. Зидаров, Саед в „Щастливите просяци“ на К. Гоци, Ангел в „Професия за ангели“ от Др. Асенов, Киряк Стефчов в „Под игото“ на Ив. Вазов, Моцарт и Дон Хуан в „Малки трагедии“ на Пушкин, Грегор в „Тайната Макропулос“ на К. Чапек, Божко в „Трънен венец“ на А. Кънев, Григорий Цамблак в „Патриарх Евтимий“ от Р. Радков, Карелин в „Шести юли“ от М. Шатров, Джилбърт от „Всичко в градината“ на Е. Олби, Г-н Финдъл в „Преди да пропее петелът“ от Ив. Буковчан, Лапалия в „Трима на пейката“ от Ал. Николай,
Ясен Каролев в „Царска милост” на К. Зидаров, Агностос в „Лисицата и гроздето“ на Г. Фигейредо, Иванов в „Новото пристанище“ от Ст.Л. Костов, Канцлер в „Мария Тюдор“ от В. Юго, Симеун в „Сборен пункт”от Д. Ковачевич, Д-р Спиви, „Полет над кукувиче гнездо“ от К. Киси, Климент Охридски в „Цар Симеон Велики“ от Ст. Стайчев.
Носител е на наградата „Велико Търново” за 2017 г.
Умира във Велико Търново на 18.02.2018 г.
Миналия месец в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново беше представен проекта „Три театрални изложби“, едната от които беше посветена именно на Милен Колев. посетителите имаха възможност да видят негови снимки, плакати от представления, в които е участвал, както и купищата писма, които е получавал от свои обожателки от Велико Търново и от цялата страна.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *