декември 4, 2023

Откриха официално обновената сграда на музей „Възраждане и Учредително събрание“

0

Днес беше официално открита обновената сграда на музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново днес. Емблематичната сграда, строена от Уста Клою Фичето, беше реконструирана по ОП „Региони в растеж” в размер на повече от 3,2 млн. лева.

Лентата прерязаха зам.-кметът проф. Георги Камарашев, инж. Динко Кечев и ръководителят  на проекта Мариела Цонева – директор на Дирекция „Проекти и програми“ в Община Велико Търново.

В ремонта и реконструкцията са вложени над 2,3 млн.лв. от Европейския съюз, 700 000 лева са отпуснати от Фонда на фондовете чрез посредника за Северна България  и 166 000 лева са собствен принос.

Промяната на бюджета се наложи след индексация на средствата, основно вследствие на инфлацията. Основната цел на проекта бе осигуряването на сигурна и съвременна среда за опазване на експозицията, чрез внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата, както и повишаване интереса на туристите.

По него бе подменена изцяло дограмата, бе поставена нова отоплителна, вентилационна и осветителна система, бе реставрирана фасадата, реконструиран беше и покривът. По предходен проект по „Региони в растеж” преди години бе модернизирано и площадното пространство пред Конака.

Задачата на екипа на Регионалния исторически музей е  до средата на декември да върне експозициите в сградата от преди ремонта.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *